open-navfaktor-logo
search
Kreativci
Nedžad Begović sve pretvori u umjetnost što mu dođe u ruke: Izložbu "crtARTrije" naslikao na mobitelu
U okviru "Dana Zaima Muzaferije", tradicionalne kulturne manifestacije koja se već 20 godina održava u Visokom, u foajeu KC Altindag u Prijekom, otvorena je izložba "crtARTrije" istaknutog umjetnika Nedžada Begovića.
26.11.2023. u 08:14
get url
text

Begović je i ovaj put pokazao da sve što dospije u njegove ruke postaje umjetnost, pa je tako novi ciklus naslikao na svom mobilnom telefonu. Ali to nije prvi put da ovaj uređaj koristi za umjetnička djela jer je, već ranije publiku oduševio fotografskim minijaturama,  a snimio je i "Film mobitelom". Poznat kao filmski stvaralac i likovni umjetnik Nedžad Begović do sada nas je oduševljavao svojim kreativnim radovima koji nastaju s minimalno sredstava. Slične priče i kućni video kao filmska građa, skulpture nastale od cjepanica, kolaži od otpadaka, samo su neke od formi u kojima ovaj svestrani i kreativni autor pronalazi svoj medij. 

U nekoliko poteza uspjeli ste napraviti pravu magiju. Žene su najzastupljenije na djelima, no tu je dosta i portreta istaknutih ličnosti iz svijeta umjetnosti, Vaših prijatelja…

- Kada sam otišao u penziju, meni je Amina (supruga) kupila najnoviji model iPhonea i onda sam ja čeprkajući po njemu naišao na neku aplikaciju koja mi je otvorila "svemir". I tako sam počeo crtati i to je postalo nezaustavljivo. Ideja mi je bila da budem najjednostavniji na svijetu. Krivulja je osnova aplikacije i nekako se samo nametnulo da aktovi žene budu glavni inspirativni okvir. Sada već imam oko 200 "linijskih" radova. U istoj aplikaciji pronašao sam i drugi kist, kojem je osnova tzv. inverzija Bazijerove krivulje i njome crtam portrete. Sve crtam prstom po mobitelu. Druge misterije nema. Ostalo je (samo) do mašte.

{$galerijaFotografija}

Slučajni ulični susret sa Rasimom Kadićem i Farukom Smajevićem učinio je da se dogovorimo oko izložbe. Gospodin Smajević je bio mecena izložbe koju smo nazvali "crtARTrije", pa se ovom prilikom zahvaljujem i njemu i Rasimu.

Koliko su manifestacije poput "Dana Zaima Muzaferije" značajne za bosansko društvo. Zašto je važno da opstaju u današnjem vremenu?

Ovo što Rasim Kadić i njegova ekipa rade je zaista dragulj i za Visoko, a i šire, kako bi se to reklo. Zaim Muzaferija je znak jednog kulturološkog vremena i super je da postoji energija i volja i potreba da nas ova Zaimova manifestacija oplemenjuje i čini boljim ljudima.

Bili smo bliski, pa kad je već gubio snagu, a dolazio u Sarajevo, onda bi svratio kod nas da odspava dnevnu turu. To je Amini i meni bilo preveliko. Samim tim nije ni bilo diskusije oko toga da li da, da li ne izložba. Tako da je prva promocija bila baš na ovom značajnom događaju, a i Rasim je izvrstan čovjek, koji sve ovo na najbolji način drži na okupu. Kada bih bio neko ko se pita, naredio bih svim gradovima, selima, mjestima da u budžet stave obaveznu stavku "duhovne oaze", pa da i oni kao Rasim...

Gdje "crtARTrije" putuju nakon Visokog i s obzirom na to da uvijek stvarate, šta novo pripremate?

Ima znakova da bi izložba mogla da bude na proljeće u Sarajevu, a i možda u Skandinaviji, pa ćemo vidjeti kako će se otvoriti. U svakom slučaju, ja moje radove objavljujem na Facebooku i na nekoliko platformi raznih ART grupa, tako da dnevni potencijal ljudi koji mogu vidjeti moje radove je oko 500.000 ljudi.

Nastavljam sarađivati sa FTV-om i pravim moje filmove za Redakciju dokumentarnog programa i dalje, pišem tekstove za pjesme Brane Likića i uskoro će izaći dva nova albuma. Evo crtam i..., i dosta od mene.

nele.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.