open-navfaktor-logo
search
Čuvari identiteta nacije
Nejra Ljubuškić i Lamija Avdić, prve bh. restauratorke: Kulturno naslijeđe moramo štititi
Prve restauratorke u Bosni i Hercegovini Lamija Avdić i Nejra Ljubuškić predano rade na očuvanju starih rukopisa i knjiga i žele jačati svijet javnosti o važnosti restauracije i konzervacije za očuvanje kulturno-historijske baštine.
20.11.2021. u 09:22
get url
text
Lamija Avdić i Nejra Ljubuškić, prve restauratorke u BiH
Lamija Avdić i Nejra Ljubuškić, prve restauratorke u BiH

Restauratorka Avdić prošlog mjeseca je odbranila svoj magistarski rad na interdisciplinarnom studiju konzervacija i restauracija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a rad je javnosti predstavila digitalnom izložbom u organizaciji Škole fotografije i Muzeja Grada Zenice.

- To je bio jedan od rijetkih sačuvanih primjeraka rukopisa na području Bosne i Hercegovine, rukopis Kur'ana koji potiče iz 18. stoljeća, a danas se nalazi u biblioteci Mesudija. Mnogo sam zadovoljna odzivom, čak nisam ni očekivala toliko interesovanje i mislim da bismo trebali češće organizirati takve skupove kako bismo javnosti predstavili šta zapravo znači restauracija - kaže Lamija Avdić.

Među brojnim čestitkama i pohvalama koje je dobila, Avdić je kao najdražu izdvojila čestitku Melise Begović, njene profesorice iz srednje škole.

Ističući kako je izložbom prikazano kako zapravo izgleda taj složeni proces restauracije, Avdić je kazala da sa kolegama želi raditi na jačanju svijesti o važnosti restauracije i konzervacije za očuvanje bogate kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

- Ja bih voljela otići na specijalizaciju u inostranstvo. Mi smo ovdje učili u dosta skromnim uvjetima, ali veoma dobro smo naučili zahvaljujući predanosti i posvećenosti naših profesora i nas studenata. Međutim, sada bih voljela da vidim kako to izgleda vani i da to novostečeno znanje prenosim ovdje na nove generacije - kazala je Avdić.

Restauracija predstavlja jako složen proces i podrazumijeva dobro poznavanje hemije, historije, kao i samog procesa restauracije i konzervacije.

Magistrica restauracije Nejra Ljubuškić je istakla da se restauracijom produžava vijek i usporava proces starenja starih knjiga i rukopisa.

- Restauracija je oživljavanje starih artefakata, za nas striktno knjiga budući da smo specijalizirane za stare knjige. Sve intervencije koje se na njima samo produžavaju vijek tim starim knjigama i sve intervencije koje radimo su povratne, odnosno ne smijemo raditi ništa što bi naštetilo samom djelu - kazala je Ljubuškić.

Ona je naglasila da stare knjige i rukopisi imaju veliku historijsku ili umjetničku važnost i da su svojevrsni čuvari identiteta svake nacije.

U razvijenim zemljama, pa i zemljama regije djeluju javne ustanove, zavodi za konzervaciju i restauraciju i redovno se održavaju renomirane međunarodne konferencije iz te oblasti, a Avdić i Ljubuškić će kao pionirke restauracije raditi na poboljšanju statusa te djelatnosti u Bosni i Hercegovini.

- I ja bi voljela da odem u inostranstvo da detaljnije proučavam rukopise jer me zanima pisano naslijeđe. Međutim, voljela bih da ovdje sa kolegama osnujemo institut ili nešto slično što bi bilo naše u Bosni i Hercegovini, gdje bismo organizirali konferencije i štitili naše naslijeđe - zaključila je Ljubuškić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.