open-navfaktor-logo
search
Autohtona kultura
Nikšić i Dizdar posjetili izložbenu postavku u Sarajevu "Pod nebom vedre vjere"
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetili su izložbenu postavku u Sarajevu u projektu "Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne".
16.11.2023. u 16:04
get url
text

Sadržaj izložbenih segmenata-sekcija obrazložili su im glavna kustosica Aida Abadžić Hodić i direktor Uprave Rijaseta Islamske zajednice u BiH za obrazovanje i nauku Dževad Hodžić.

Federalni premijer je izjavio da i ovaj projekt svjedoči o Bosni i Hercegovini kao podneblju viševjekovne isprepletenosti tradicija, vjera i kultura njenih stanovnika koji su na ovom tlu gradili takve odnose.

- Nažalost, svjedoci smo da su se u nekoj modernijoj historiji dešavale stvari koje su narušavale ovu našu Bosnu i Hercegovinu, takvu kakva jeste, a ustvari, ovo je samo još jedan dokaz da moramo učiniti sve što možemo da ona ostane onakva kakva je vijekovima bila, da ostane ono čime su udareni njeni moderni temelji od ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a i priče da Bosna i Hercegovna jeste zemlja u kojoj žive tri naroda i svi njeni ostali građani, zemlja i bosanska i hercegovačka te naravno i Srba i Hrvata i muslimana te svih onih koji je osjećaju svojom domovinom – kazao je Nikšić.

On sa nada da će iz dana u dan, sve više Bosanaca i Hercegovaca graditi takvu zemlju, tražiti poveznice i ukazivati da suživot, kompromis, razgovori, pomaganje bližnjima, nemaju alternativu.

Nikšić je kazao da bi volio da svi i u "normalnim" vremenima pokazujemo spremnost da pomažemo jedni drugima kao što to činimo u nevoljama ne pitajući se ko je ko i kako se zove.

Ministar Dizdar je izjavio da znanja koja nudi ova izložba svakom građaninu ili dužnosniku omogućavaju da bolje služimo sebi, svojoj tradiciji, Bosni i Hercegovini jer postavka zaista daje autuentične uvide u ono što je ne samo muslimanska tradicija Bosne, već i bosanska tradicija u širem smislu.

Uvijek je dobro podsjetiti se na, kako je podvukao, bogatstvo bosanske kulture prezentirano u ovom projektu i u vidu muslimanskih vjerskih uvida, ali i uvida drugih tradicija što se na bosanskom tlu vijekovima prožimaju i zajedno opstaju.

Multimedijalna izložba "Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne" rezultat je veoma zahtjevnog istoimenog projekta priređivača o autohtonoj, otvorenoj i dinamičnoj duhovnosti i kulturi, u susretu univerzalnih vrijednosti islama i kulturno-historijskih posebnosti Bosne i Hercegovine.

Ta slojevita kuturna povijest predstavljena je prvi put u multimedijalnoj izložbi različitim temama i raznovrsnim eksponatima koji dokumentuju vjersko-duhovne, društveno-historijske, naučno-obrazovne, kulturne i umjetničke segmente i doprinose bosanskih svjetova islama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.