open-navfaktor-logo
search
Kultura
Novogodišnji koncert za kraj: U godini pandemije BKC TK organizirao više od 180 događaja
Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli 2021. završava s Novogodišnjim koncertom, koji dolazi kao kruna godine u kojoj su realizirali više od 180 događaja, od kojih 83 bilo namijenjenih široj publici.
27.12.2021. u 14:17
get url
text
Novogodišnji koncert u BKC-u bit će održan sutra
Novogodišnji koncert u BKC-u bit će održan sutra

Između ostalog, ova kulturna institucija, tokom godine na izmaku, organizirala je 20 promocija knjiga, tri festivala, 15 izložbi, 11 projekcija filmova i dvije pozorišne predstave.

- U ovoj godini smo imali znatno veći broj kulturnih događa u odnosu na kongresne aktivnosti, a to nam i jeste dugoročni cilj, da publici ponudimo što više događaja koji će obogatiti kulturnu scenu Tuzle i Tuzlanskog kantona. Obzirom da smo cijelu godinu radili u epidemiloškim uslovima koji su nas ograničavali da kreiramo programe za veći broj posjetitelja, projektima iz vlastite produkcije i brojem realizovanih programa moramo biti zadovoljni – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica BKC-a.

U BKC-u s ponosom ističu pet manifestacija koje su realizovali u vlastitoj produkciji.

- Radi se o "Danima Nedžada Ibrišimovića" u okviru kojih je pored izložbe i panel diskusije nastala predstava "Kuća bez vrata", koja je doživjela više izvođenja i izvan BKC TK, zatim XI Međunarodnom bijenalnom festivalu umjetnosti minijature, Danima evropskog naslijeđa, Danima audio-vizuelnog naslijeđa i manifestaciji Oktobar - mjesec knjige. Sa vlastitom produkcijom i koprodukcijom sa partnerskim ustanovama nastavljamo i u slijedećoj godini kada ćemo jubilej 25 godina rada obilježiti sa nekoliko velikih projekata koje ćemo najaviti uskoro – rekao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova BKC-a TK.

Svečani Novogodišnji koncert mješovitog hora "Lege Artis"  tradicionalno je posljednji događaj u godišnjem program BKC TK.

- Dijelim zadovoljstvo što tradicija saradnje sa vrijednim timom BKC-a traje već osam godina i što baš naš koncert zatvara još jednu uspješnu godinu ovog hrama kulture. Ove godine imamo zadovoljstvo da će uz domaće umjetnike, nastupiti i odlični horski ansambli iz regije, te izvrsni solisti – istakao Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac mještovitog hora "Lege Artis.

Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u utorak 28. decembra u 19 sati, uz slobodan ulaz i poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.