open-navfaktor-logo
search
Premijere
NPS i SARTR pripremaju nove predstave
Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevski ratni teatar pripremaju nove predstave za vjernu publiku čije premijere su planirane za septembar i oktobar.
15.09.2021. u 08:06
get url
text

U Narodnom pozorištu Sarajevo počele su probe za novu dramsku premijeru "Protekcija" autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, koja će premijerno biti izvedena 21. oktobra, a kojom če početi obilježavanje velikog jubileja - sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Osamnaestog septembra sa početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, premijerno će biti izvedena predstava "Neće biti smak svijeta", autora Adnana Lugonića, a u režiji rediteljice Nine Nikolikj.

Za predstavu "Protekcija" adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

- Jako se radujem povratku u Narodno pozorište Sarajevo, pogotovo što je povod izuzetan, stogodišnjica pozorišta. Nušićeva "Protekcija" je komad kojim je pozorište otvoreno, a na ovom sjajnom ansamblu i mojim saradnicima je da pokažemo, kako je nažalost, čitav jedan vijek od otvorenja pozorišta do danas prošao u vremenu korupcije, u vremenu toga da se mi mentalitetski nimalo nismo pomjerili. Praktično paradoksalno, ali Nušić u ovoj reinterpretaciji Milene Bogavac je i dalje naš savremenik, a to mnogo govori o svima nama – ističe Mladenović.

U autorskoj podjeli se nalazi i Irena Popović Dragović jedna je od najznačajnijih regionalnih kompozitorki. Dobitnica je više Sterijinih nagrada, a uspješno sarađuje sa najznačajnijim rediteljima u regionu (Andraš Urban, Kokan Mladenović, Oliver Frljić).

U predstavi će igrati: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Predstava "Neće biti smak svijeta" nastala je u koprodukciji Peripetija Production, Makedonskog narodnog teatra i Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

- Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe, ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice – otac i dvije sestre. Pri tome atmosfera, građena od mlade rediteljke Nine Nikolikj, sadrži autentičnu životnu tenziju, kao i veliku tajnu, koje su propratni dio realnih životnih situacija, a u savremenom teatarskom realizmu ne mogu vas tako često iznenaditi i vješto voditi kroz lavirint zvani život – kazala je Zvezdana Angelovska

U predstavi igraju: Dženana Džanić, Darja Rizova, Saša Handžić. Kostimografiju je uradila Ivana Karanfilovska Ugurovska, scenografiju Angel Petrovski, muziku: Oliver Mitkovski i Dimitar Masevski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.