open-navfaktor-logo
search
Radost stiže 3. maja
Odabrao žiri Festivala dječije umjetnosti: Ovo su najljepše neobjavljene bajke
AUTOR: Faktor
29.04.2024. u 19:56
get url
text
FOTO: FEDU
Festival dječije umjetnosi (FEDU), koji će biti upriličen od 3. do 7. maja na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (otvorenje i zatvaranje Festivala, takmičarski pozorišni pregram), Centar za kulturu i mlade Općine Centar, Muzej Sarajeva, Umjetnička galerija BiH, završio je ovogodišnju potragu za najljepšim neobjavljenim bajkama u dvije kategorije, i to:
1. Za učenike osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine.
2. Za odrasle autore koji govore i pišu: bosanskim, hrvatskim, srpskim ili crnogorskim jezikom.
Festival dječije umjetnosti je raspisao konkurs 1. januara i bio je otvoren do 20. aprila.
- I ove godine ja na konkurs prispjelo više od dvije stotine bajki koje su pisali učenici osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine. Moram napomenuti da su nam se javljali i učenici iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske čije radove smo stavili van konkurencije. Ovaj podatak nam govori da Festival dječije umjetnosti postaje sve popularniji među mladim bajkopiscima i predlažemo Upravi Festivala da razmotri mogućnost proširenja konkursa na cijeli region - kaže Muhidin Šarić, predsjednik FEDU-ovog žirija za odabir najljepše neobjavljene bajke.
Osim njega u žiriju su književnici Fahrudin Kučuk i Lidija Sejdinović. Imali su veoma zahtjevan i odgovoran posao. Svaki član žirija radio je samostalno. Dobivao je prispjele radove na svoju e-mail adresu, čitao ih i ocjenjivao. Usaglašavanjem stavova došlo se do pobjednika i njihovih pobjedničkih bajki. Evo tih rezultata:
Treće mjesto osvojila je Mila Radoš, učenica Osnovne škole "Ivan Mažuranić" iz Tomislavgrada, za bajku: "Elijan i čarobno ogledalo". Drugo mjesto pripalo je Ajni Đedović iz Osnovne škole "Nafija Sarajlić" iz Sarajeva, za bajku: "Da i li". Prvo mjesto osvojio je Afan Huseinspahić učenik Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" iz Zenice, za bajku: "Na krilima stranice".
- I ove godine pred žirijem se našao veliki broj veoma maštovitih i kvalitetnih učeničkih radova inspirisanih dobropoznatim klasičnim ostvarenjima bajkopisanja. Bilo je čudesnih priča čiji junaci iz biljnog ili životinjskog svijeta progovaraju o dobru i zlu.
Posebno treba istaći da među učeničkim radovima sve češće se pojavljuju bajke u čijem su središtu događaji iz svakodnevnog života, te futurističke bajke koje prizivaju najrazličitija čuda tehnološkog napretka. Zbog svega toga predlažemo Upravi Festivala da određeni broj učenika zbog originalnosti, svježine nadahnuća, te plemenitosti poruka izatkanih u njihovim radovima, pohvali.
I to: Adna Omerivić iz Živinica, Hana Vražalica iz Konjica, Alina Rešidović sa Ilidže, Sofija Marinović iz Mostara, Ammar Forizi, Hambarine kod Prijedora, Gabrijela Rezo iz Posušja, Selmir Bukva iz Goražda - naglasili su članovi žirija. 
Na konkurs je stiglo više od šesdeset bajki koje su pisali odrasli bajkopisci. Pred žirijem su se našli radovi afirmisanih književnika za djecu, onih manje poznatih, kao i onih koji tek traže svoj put i koji će, možda, podstaknuti ovakvim festivalima, jednoga dana zasijati na književnom nebu. Razmatrajući prispjele bajke žiri se odlučio da:
Treće mjesto pripadne Goranu Radojčiću, književniku iz Nikšića (Crna Gora) za bajku: "Tajna zemlja i vitez sa čarobnim lukom". Drugo mjesto zauzeo je Ismet Bekrić, književnik iz Ilirske Bistrice (Slovenija) za bajku: "Kliker Trčko". Prvo mjesto pripalo je Jagodi Iličić, književnici iz Tuzle za bajku: "Najhrabrija djevojčica na svijetu."
- Na kraju treba napomenuti da bajka zahvaljujući Festivalu dječije umjetnosti doživljava svoju renesansu i svakodnevno pronalazi svoj put među čitaocima od onih najmlađih do najstarijih. Svjedoci smo da se broj bajkopisaca svakodnevno naglo povećava, što je garancija da će ova književna vrsta koja je bila u opadanju uskoro dostići svoj vrhunac i onaj kvantitativni i onaj kvalitativni - istakao je žiri. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.