open-navfaktor-logo
search
Kinematografija
Oglasila se Fondacija: Nikad manji budžet za nas, i to u godini u kojoj očekujemo drugog Oscara
U godini kada se BH kinematografija nada osvajanju drugog Oscara u kategoriji najboljeg internacionalnog ostvarenja, što bi je sigurno svrstalo među najbolje u svijetu, Fondacija za kinematografiju suočava se sa nikad manjim budžetom za podršku proizvodnji novih ostvarenja bh. i regionalnih autora kao i projekata iz grane komplementarnih djelatnosti.
02.04.2021. u 07:45
get url
text

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je od 2002. godine do danas podržala proizvodnju gotovo 450 filmskih naslova iz BiH i regiona, te 450 projekata iz sfere komplementarnih djelatnosti i na taj način dala maksimalan doprinos proizvodnji i promociji bh. filmova koji već treću deceniju osvajaju nagrade širom svijeta i predstavljaju jedan od najkvalitetnijih izvoznih proizvoda Bosne i Hercegovine.

- Posljedice ovakvog trenda su nesagledive za filmsku industriju u BiH i za našu zemlju u cijelosti. Kao prvo, kinematografija sa toliko vrhunskih umjetnika zbog  situacije u koju je dovedena i sve manjeg broja naslova u produkciji u posljednih 15 godina ostaje bez velikog broja radnika u svim granama proizvodnje filma. Novi mladi talentovani umjetnici u ovoj situaciji jednostavno ne mogu doći do izražaja pošto Fondacija raspolaže sa tako malim budžetom da može kvalitetno podržati projekte isključivo etabliranih i višestruko nagrađivanih autora.

S druge strane, naše producentske kuće se u posljednje vrijeme sve više okreću međunarodnim koprodukcijama pošto za svoje projekte ne mogu dobiti potrebne iznose za većinski dio budžeta produkcije od Fondacije za kinematografiju. Najbolji primjer je naš ovogodišnji kandidat za Oscara "Quo vadis, Aida?". Iako su sredstva Fondacije bila inicijalna za pokretanje produkcije ovog vrhunskog ostvarenja, podrška u dva navrata bila je dovoljna da pokrije tek manji dio budžeta te se film uspio završiti samo zahvaljujući sposobnosti vodećih ljudi producentske kuće Deblokada.

Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić uspjeli su u teškim okolnostima osigurati koproducentske ugovore i ostatak iznosa budžeta ovog izuzetno zahtjevnog projekta. To donosi da bh. filmovi imaju većinske međunarodne producente i prodajne agente i da veći dio novca ostvarene zarade ne ostaje u BiH - istakli su iz Fondacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.