open-navfaktor-logo
search
Biti ili ne biti
Općinski sud u Velikoj Kladuši donio odluku, sudbina Muje Hrnjice znat će se 5. februara
Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je presudu u vezi spomenika Muji Hrnjici autora Zlatka Dizdarevića, no njegova "sudbina", javnosti bit će poznata tek 5. februara.
02.02.2024. u 13:23
get url
text

- Presuda je donesena na vrijeme, ali advokat je odsutan, i on će u ponedjeljak to preuzeti. U ponedjeljak ću dobiti presudu. Ne znam, i ne mogu pretpostaviti šta su odlučili. Do suda je, mi smo iznijeli sve činjenice, sad je do suda šta će i kakvu odluku donijeti. Ako presuda ne bude u našu korist, za sve presude Općinskog suda može se žaliti na Kantonalnom. Pa ćemo tako dalje nastaviti  - poručuje Dizdarević.

Podsjetimo, kipara Zlatka Dizdarevića, tužilo je Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija, koje je dobilo vlasništvo nad starom tvorničkom halom na periferiji Velike Kladuše, u kojoj već tri decenije propada spomenik Muji Hrnjici. ViK je od Dizdarevića tražio da izmjesti spomenik, što on, kako je već ranije pojasnio za Faktor, "nije mogao učiniti s obzirom na to da je 70 posto spomenik uništen, a bez ozbiljne restauracije i konzervacije, nemoguće ga je pomjeriti a da se ne raspadne". 

Ruku spasa, Muji i njegovom autoru, pruža BZK "Preporod". 

- Profesor Sanjin Kodrić nije stigao doći, poslao mi je pismo da oni podržavaju i dalje da se Mujo Hrnjica zaštiti, da se restaurira: Oni će završiti Fondaciju, i da se spomenik izlije u bronzu, koliko bude bilo sredstava. Kada stvarno ne znam. Oni su zainteresirani. Snimio sam neke fotografije pa ću im poslati. Ali to je gips i ne može se snimtii bijelo na bijelo, ne vidi se ništa. To je najbolje gledati direktno, pa ću se čuti sa profesorom Kodrićem hoće li oni ovamo dolaziti, jer, meni je teško išta tjerati na Sarajevo pa vraćati nazad.

Njihov plan je da osnuju Fondaciju pri Preporodu, i da sjedište bude u Velikoj Kladuši. Oni su stvarno fer i njima je cilj da spomenik kad se završi ostane u Velikoj Kladuši. Normalno, kao što Emina pripada Mostaru, tako i Mujo Hrnjica pripada Velikoj Kladuši. E sada koji je to vremenski period, kako i na koji način će Fondacija raditi, to je sad stvarno nešto sasvim drugo, ali bitno je da je "Preporod" pristao, ja ću njima prenijeti vlasništvo i autorsko pravo, da to pripada Fondaciji.

Ne znam da li ću ja biti dio Fondacije. Treba birati upravni odbor, nadzorni odbor, najmanje dva do tri čovjeka koji će potpisivati. Mislim da će i upravni odbor i nadzorni odbor biti umjetnički savjet, da ne bude to da je autor sam određivao, ili uži krug ljudi, potrudit ćemo se da to bude šire malo, da tu budu umjetnici iz cijele BiH, da imamo jedan pravi upravni odbor, i u skladu sa finansijskim sredstvima da se onda počne lijevati. Fondacija će se zvati Mujo Hrnjica MT, MT znači Mustafa Turčilović, to je Mujino pravo ime.  Ovo sa Fondacijom mi daje nadu, ali zavisi sve od sudskih presuda, jer, ako se donesu neke odluke da ja moram iseliti Muju, ne znam šta ću, ja to sam ne mogu - govori Dizdarević. 

Spomenička figura Muje Hrnjice i njegovog konja đogata urađena je u gipsu, dimenzija 10,50x8,50×3,50, i nikada nije izlivena u bronzu. Naručilac spomenika bio je Agrokomerc, a nalogodavac je tadašnji generalni direktor Fikret Abdić. Upravo ovaj podatak Muji i Dizdareviću nanio je tolike nedaće proteklih godina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.