open-navfaktor-logo
search
Projekti
"Oslobođeni Mostar" premijerno krajem februara u Narodnom pozorištu na Neretvi
Narodno pozorište u Mostaru počelo je sa radom na novoj predstavi pod nazivom "Oslobođeni Mostar" prema motivima romana "14. februar '45" autora Dragana Markovine, u režiji Zlatka Pakovića.
12.01.2024. u 07:57
get url
text

Predstava će biti realizovana u koprodukciji sa Pozorištem lutaka u Mostaru i Mostarskim teatrom mladih.

- Radimo na predstavi "Oslobođeni Mostar", u kojoj namjeravamo da, eksperimentalno, estetski, prevaziđemo sve one ideološke i političke stege koje organizuju stvarnost današnjeg Mostara i dođemo do jasnog vidika na jedno moguće, iako malo vjerovatno, mostarsko društvo savjesti - istakao je reditelj Zlatko Paković.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu od okupatora i domaćih izdajnika oslobođen 14. februara 1945. godine. Oko podneva prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u grad, a nešto kasnije i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija. Već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara, a sat kasnije Adolf Hitler, vrhovni komandant njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Azra Imamović, a autor muzike je Atila Aksoj.

Glumačku postavu čine: Amela Kreso (NPM), Ajla Hamzić (NPM), Emir Spahić (NPM), Jasmin Krpo (NPM), Saša Oručević (NPM), Vedran Vilogorac (NPM), Emir Sejfić (NPM), Ena Husić (PLM) i Tarik Bajramović (PLM).

Premijera predstave očekuje se krajem mjeseca februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.