open-navfaktor-logo
search
Historijski muzej BiH
Otvorena izložba "Reject" Denisa Haračića: O problemima i okolnostima u kojim živimo i opstajemo
U Historijskom muzeju BiH otvorena je do sada najveća samostalna izložba vizuelnog umjetnika Denisa Haračića, pod nazivom "Reject".
23.12.2021. u 07:30
get url
text

Ovom postavkom umjetnik je prvi put javnosti predstavio pedeset radova iz svog najrecentnijeg ciklusa, u okviru kojeg na suptilan način problematizira stanje kulturno-umjetničke scene Bosne i Hercegovine.

- Ova izložba je svakako vrlo bitna prekretnica u mom dosadašnjem radu, s obzirom na to da se bavi realnim problemima i okolnostima u kojim svi živimo i opstajemo. Shodno generalnoj situaciji u kojoj se BiH danas nalazi i kulturna scena doživljava svojevrsnu devalvaciju. Ta činjenica zapravo nije ništa novo, ali ono što je u tom kontekstu zabrinjavajuće jeste što u posljednjih deset godina gubimo čitave generacije kvalitetnih umjetnika, izvođača i radnika u svim poljima kulture. Moj rad posvećen je onim ljudima koji svoj identitet pronalaze u umjetnosti i koji svoj posao bez obzira na okolnosti rade iz čistog ubjeđenja. BiH je plodno tlo za umjetničko djelovanja, a naša kulturna scena opstaje isključivo na naporima pojedinaca. Galerijski prostor u kojem je postavljena izložba "Reject" u Historijskom muzeju BiH, treba da komunicira upravo tu ideju - izjavio je Haračić.

Apstrahirani portreti mladih umjetnika, književnika i muzičara svojevrsno su Haričićevo priznanje kolegama, ali i reprezentacija istinskog potencijala bosanskohercegovačkog društva. Vođen željom da testira mogućnosti boje, linije i plohe, Haračić istovremeno propituje mogućnosti vizualne komunikacije i insistira na likovnom, koje će odbacivanje pretvoriti u prihvatanje.

- Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija, pa svaka negativna konotacija pojma reject, postaje pozitivnom. Postaje ujedinjujuća, inspirirajuća, ohrabrujuća i nesebična. "Reject" je višeslojan, kompleksan i izuzetno važan umjetnički ciklus. On je produkt utemljenog nezadovoljstva, ali i naputak za njegovo razrješenje – zajedno, ujedinjeni, (mi) odbačeni pobjeđujemo. Zbog toga, svako izgovaranje riječi reject dok se gledaju Haračićevi radovi, prati ne tako tihi eho riječi "accept" - istakla je u uvodnom tekstu kustosica Adna Muslija.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 10. januara 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.