open-navfaktor-logo
search
Izložba fotografija
Pandemija izbliza: "Covid Diary" 6. augusta na platou Historijskog muzeja BiH
Život na ulicama Sarajeva, u vrijeme pandemije koronavirusa, uhvaćen okom kamere fotografa Mirze Agića, 6. augusta, bit će prezentiran javnosti na izložbi "Covid Diary", na platou ispred Historijskog muzeja BiH.
03.08.2020. u 15:17
get url
text

Agić je u periodu izolacije, od marta do juna, onda kada je to bilo dozvoljeno, izlazio na ulice i pravio svojevrsni fotodnevnik pandemije.

Osim Sarajeva na izložbi će biti izložene i fotografije iz Bergama (Italija), jednog od najpogođenijih gradova na svijetu virusom COVID-19, nastalih u istom periodu

Bit će to bh. premijera dirljivih fotografskih zapisa Fabia Bucciarellija, koje su objavili ugledni svjetski mediji poput New York Timesa.

- Svjesni da, usljed ponovnog povećanja zaraženih, domaća javnost nije dovoljno informisana o opasnostima koje nosi pandemija, izložba je zamišljena i kao kampanja osvještenja. Koncept postavke i njeno smještanje na plato ispred muzeja omogućit će posjet uz pridržavanje fizičke distance, a na ulazu će biti dostupne zaštitne maske te dezinfekcijska sredstva- kazali su organizatori.

Izložba "Covid Diary" bit će upriličena pod pokroviteljstvom Italijanske ambasade u BiH, a u okviru manifestacije "Ljeto u muzeju". Selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, Dr. Paul Lowe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.