open-navfaktor-logo
search
Ministrica kulture FBiH
Pitanja za Sanju Vlaisavljević: Otkad su privatne firme postale institucije nauke i kulture od značaja za BiH?
Nakon nove raspodjele novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu" kojom su nezadovoljne kulturne institucije, direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović zatražio je od ministrice Sanje Vlaisavljević da mu se hitno dostave određene informacije.
27.07.2023. u 13:52
get url
text

VEZANI TEKST - Direktori kulturnih institucija pisali Konakoviću, Forti, Nikšiću: Imate obavezu da riješite naš problem

- Na osnovu koje odluke Vlade FBiH se prestao provoditi Zaključak Vlade FBiH sa 102. sjednice održane 13. marta 2014. godine, kojim je Vlada putem transfera za Ministartsvo kulture i sporta osigurala sredstva u iznosu od 600.000 KM za funkcionisanje institucija kulture koje je osnovala SR Bosna i Hercegovina i to: Historijski muzej 240.000 KM, Umjetnička galerija 210.000 KM i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 150.000 KM.

Istim tim zaključkom, Ministarstvo obrazovanja FBiH je putem dva transfera sufinansiralo rad ostalih institucija i ti transferi nikada nisu bili upitni ili rasparčavani.

- Ko su članovi Komisije koja je tri mjeseca raspoređivala sredstva korisnicima Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH, koje su njihove kvalifikacije i kompetencije?

- Uvid u zapisnike Komisije.

- Na osnovu kojih kriterija su vršili raspodjelu sredstava?

- Na osnovu koje odluke i kojih kriterija su vjerski objekti, vjerske zajednice i privatne firme postale institucije nauke i kulture od značaja za BiH, a posebno od kada su domovi kulture (danas kulturni centri, kulturno-sportski centri ili centri za informiranje), koji su oduvijek imali isključivo značaj za lokalnu zajednicu, postali institucije od značaja za Bosnu i Heregovinu?

- Zašto nije data mogućnost žalbe na Odluku ministrice Vlaisavljević?

Podsjetimo, za sufinansiranje rada Umjetničke galerije BiH u 2023. godini Federalno ministarstvo kulture i sporta dodijelilo je 40.000 KM.

Kome je sve novac dodijeljen i u kojem iznosu možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.