open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Pod nebom vedre vjere: Održan razgovor i radionica o tradiciji banjalučkog keranja
U okviru izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" danas je u Collegium Artisticumu upriličen razgovor i radionica o tradiciji banjalučkog keranja (Merhametova sekcija "Banjalučko keranje").
25.10.2023. u 13:55
get url
text

- U ime Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Banja Luka, Aktiv žena, zahvaljujem organizatoru ove velike, predivne izložbe, čiji smo i mi učesnici, gdje smo prezentovali radionicu o banjalučkom keranju - izjavila je predsjednica Merhameta Banja Luka Aktiv žena Ifeta Kurgašević.

Za prisutne, ovo je bila prilika da dublje zarone u bogatu kulturnu baštinu koju nosi ovaj umjetnički obrt. 

- Što se tiče banjalučke kere, ona je dolaskom Osmanskog carstva došla na naše terene. Ispočetka je to bilo stidljivo, a onda su žene od banjalučke kere napravile prekrasna djela. Samo znanje keranja se najčešće prenosilo od nena, majki, komšinica, na mlađe generacije. Još jedan segment koji treba spomenuti jeste jedan mali goblen, koji se dolaskom Austro-Ugarske ugradio u miljee, u sredini je goblen, okolo je što boljim koncem rađen milje. To su karakteristike banjalučkog keranja, svi su kerali, samo je Banja Luka stavila goblen - objasnila je Amela Đuzel, jedna od polaznica sekcije keranja.

Dodala je da su, na taj način, geografski zaštitili vrstu keranja.

 

- Međutim, goblen i keranje su prekrasni, ali svjesni smo da će vremenom nestajati, zato smo u Merhametu okupili grupu entuzijasta žena koji pokušavaju naučiti ljude keranju, sačuvati ga od zaborava i što je najvažnije doći do mjesta koje kera zaslužuje, a to je u krajnjem slučaju do UNESCO liste nematerijalne baštine. Mi smo uspjeli doći na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, sad idemo dalje, to je dugi proces, ali u principu i ova izložba će pomoći da se to širi - kazala je ona.

Prisutni su se upoznali s tehnikama, pričama i ljepotom ovog zanata koji je neodvojivi dio naše kulturne baštine.

Podsjećamo, izložba će za javnost biti otvorena do 18. novembra, od 10 do 18 sati. Ulaz na izložbu je besplatan. U vrijeme trajanja izložbe bit će održano i nekoliko panela, kao i nekoliko zanimljivih radionica.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.