open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Pogledajte ko je sve došao: Maestro Muti večeras diriguje za 100. godišnjicu Sarajevske filharmonije
Sarajevska filharmonija večeras obilježava veliki jubilej - 100 godina postojanja. U Narodno pozorište Sarajevo, gdje se održava gala koncert koji je počeo u 20 sati, stigle su brojne zvanice iz javnog i diplomatskog života. 
11.10.2023. u 21:01
get url
text

Kuoriozitet večeri je slavni italijanski dirigent - maestro Riccardo Muti, koji je u Sarajevu prvi put gostovao 1997. godine s Milanskom skalom. Mutijev drugi dolazak u Sarajevo bio je 2009. godine sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" kada je  13. jula u prepunoj Zetri dirigovao koncertom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva". Na koncertu kojim se odala počast žrtvama Srebrenice, nastupila su i djeca iz BiH. Tom prilikom Riccardu Mutiju uručeno priznanje "Ključ Grada Sarajeva".

Maestro Muti na večerašnjem rođendanskom koncertu sarajevskih filharmoničara nastupa bez ikakve naknade. Na repertoaru su između ostalog: Simfonija br. 7 u A-duru, op. 92-Ludwig van Beethoven i Simfonija br. 9 u C-duru, D 944  "The Great" - Franz Schubert.  

{$galerijaFotografija}

Ulaznice koje su za ovaj koncert puštene u prodaju po cijeni od 70KM balkon 80 KM parter i 90 KM lože, odavno su rasprodane. 

Kako je kapacitet sale Narodnog pozorišta Sarajevo ograničen, a interes veliki, Sarajevska filharmonija je za sve zainteresovane omogućila praćenje koncerta u direktnom prenosu na Trgu Susan Sontag.

Prema pisanju Chicago Symphony Orchetsra, u kojem je maestro dobio titulu počasnog dirigenta emeritusa, Riccardo Muti  je tokom svoje izvanredne karijere dirigovao najvažnijim svjetskim orkestrima: od Berlinske filharmonije do Simfonijskog orkestra Bavarskog radija i od Newyorške filharmonije do Orchestra National de France, kao i Bečke filharmonije, orkestar s kojim ga vežu posebno bliske i važne veze, a s kojima od 1971. nastupa na Salzburškom festivalu.

IMG_20231011_204151.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.