open-navfaktor-logo
search
Capital Culture Road
Posjetio je i ministar Mehmet Nuri Ersoy: Izložba slika "Sarajevo birvaktile" predstavljena u Predsjedničkoj palati u Ankari
U turskoj prijestolnici Ankari predstavljena je izložba slika "Sarajevo birvaktile", javlja Anadolija.
23.09.2023. u 20:16
get url
text

Velika izložba slika iz kolekcije Muzeja Sarajeva pod nazivom "Sarajevo birvaktile" otvorena je u saradnji sa organizacijom "Istanbul Intercultural Art Dialogues Association" (Udruženje - Istanbulski interkulturalni umjetnički dijalozi – IKASD), a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, u okviru Manifestacije Festival kulture "Capital Culture Road".

Izložba je postavljena u centralnoj galeriji zgrade Biblioteke Predsjedničke palate u Ankari. Sadrži 70 umjetničkih djela koja predstavljaju vrhunska umjetnička ostvarenja najpoznatijih bosanskohercegovačkih i stranih autora s kraja 19. i početka 20. stoljeća (Petar Tiješić, Gabrijel Jurkić, Petar Šain, Đoko Mazalić, Ismet Mujezinović, Rizah Štetić, Karlo Mijić i drugi), a koja se nalaze u fundusu Umjetničke zbirke JU Muzeja Sarajeva, objavio je Muzej Sarajeva.

Među djelima koja su rađena u tehnici ulja na platnu, akvarela, grafika i litografija, a za motiv imaju panorame grada, građevine, ulice, sokake, zanatlije i portrete, mogu se pronaći i neka od najstarijih likovnih ostvarenja kao što je "Sarajevo gledano sa Gorice" britanskog konzula Wiljema Houlmsa, slikano 1864. godine.

Izložbu je 19. septembra 2023. godine, posjetio Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, te iskazao veliko zanimanje za izložbu i tom se prilikom detaljno informisao o vremenu i nastanku djela.

Ministar Ersoy je istakao da mu je zadovoljstvo i čast da vidi motive grada Sarajeva u prošlosti na kojima je prikazana zajednička historija i kultura.

Ispred JU Muzej Sarajeva izložbu su ministru i široj javnosti predstavili njen autor, muzejski savjetnik Hamdija Dizdar i muzejski savjetnik, historičar Moamer Šehović. Tom prilikom je istaknuto da će ova izložba, nakon Ankare biti predstavljena u Istanbulu početkom oktobra 2023. godine.

Tokom boravka u Ankari, delegacija Muzeja Sarajeva je ostvarila niz kontakata sa kulturnim radnicima iz Republike Turske gdje je dogovorena buduća saradnja na polju muzeologije i kulturno- historijskog nasljeđa dviju država, objavio je Muzej Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.