open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na našeg najvećeg pisca
Posthumna promocija knjige Dževada Karahasana 18. maja, dan poslije tevhid na godišnjicu preseljenja
AUTOR: M. Ču.
16.05.2024. u 09:04
get url
text
U nedjelju 19. maja, navršit će se godina kako je sa ovog na bolji svijet preselio akademik i književnik Dževad Karahasan.
Nakon duže borbe sa teškom bolešću, Karahasan je preminuo u bolnici u Grazu, a sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. 
- Ženski tevhid i hatma-dova povodom prve godišnjice preseljenja rahmetli Dževada Karahasana bit će proučeni u Ali-pašinoj džamiji u nedjelju, 19. maja, poslije ikindije-namaza u 17 sati -  kazala je supruga Dževada Karahasana Dragana Tomašević.
Dan ranije, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu s početkom u 17 sati bit će promovirana knjiga inervjua "Ovo će biti sretna zemlja", koju je priredila Dragana Tomašević, a koja predstavlja svjedočanstvo pisca Dževada Karahasana kroz intervjue od 1990. do 2023. godine. Između ostalih, u knjizi su objavljeni i intervjui koje je Karahasan dao za portal Faktor. 
Korice knjige "Ovo će biti sretna zemlja"
FOTO: Faktor
- Pažljivo sačuvani i hronološki složeni intervjui u ovoj knjizi predstavljuju svjedočanstvo života i rada najznačajnijeg bosanskohercegovačkog i jednog od značajnijih evropskih pisaca postmoderne. Kroz trideset i tri godine je obuhvaćeno pedeset i tri intervjua iz printanih i elektronskih medija. U ovim intervjuima, s obzirom na činjenicu da su hronološki poredani, čitaocima se pruža iskustvo svjedočenja rada i razmišljanja, kao i vremena nastajanja remek-djela Dževada Karahasana.
Pored književnih svjedočenja i razmišljanja, koje zauzimaju primat Karahasanovog života i djelovanja, nisu zanemarive društveno-historijske polemike, sociološka i filozofska razmatranja, kao ni prikazivanje anomalija sadašnjosti o kojoj svjedoče ovi intervjui.
Za pisca Dževada Karahasana, nakon njegovog preseljenja sa dunjalučkih u ahiretske vrtove, mislim da je ovo najljepši vid ispisivanja "biografije" koji je priredila njegova voljena supruga Dragana Tomašević - kazala je za Faktor urednica knjige Merima Handanović. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.