open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Posveta književniku Tvrtku Kulenoviću: "To nikad nigdje nije bilo", premijerno 27. februara
Priču o jednom univerzalnom vremenu u kojem preispitujemo vrijednosti u koje smo vjerovali, a koje polako isčezavaju jer su napadnute destrukcijom, razaranjem, silom – ispričat će glumci Narodnog pozorišta Sarajevo 27. februara na premijernom izvođenju predstave "To nikad nigdje nije bilo".
25.02.2021. u 22:26
get url
text

Predstava je u režiji Dine Mustafića rađena po motivima romana "Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića.

- Predstava je svojevrsni esej o gubicima, esej o umjetniku u ratu. Vjerujem da će zainteresirati stanovnike Sarajeva. A kasnije, kad se za to stvore uvjeti, i regije – istakao je Mustafić na press konferenciji, prenosi Fena. 

Glumac Slaven Vidak u predstavi tumači lik Tvrtka Kulenovića, zbog čega je, kako je naglasio, rad na predstavi za njega bilo "veoma emotivno iskustvo".

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović podsjeća da je predstava nastala po romanu koji je objavljen 1994. godine, u vrijeme opsade Sarajeva, a izvodi se također u vanrednim uvjetima uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Okupila je dosta umjetnika, brojnu ekipu koja je u taj posao ušla sa velikim žarom, svjesni rizika u kojima rade u uvjetima pandemije.

Predstava "To nikad nigdje nije bilo" svojevrsna je posveta književniku Tvrtku Kulenoviću, a tim će ujedno početi obilježavanje stogodišnjice postojanja Narodnog pozorišta u Sarajevu.

- Govorili ste mi kako moram uvjeriti glumce i sebe da sam u toku procesa na pravom putu. Bili ste mi primjer i uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Učili ste me kako teatarska teorija može pomoći rediteljskom umijeću, a tehnika kreaciji. Još pamtim Vaša predavanja na faksu i naše razgovore koji su bili moje gorivo za maštu. Kada presahnem sa idejama i blokiram se, otvorim Vaše knjige i poneku sačuvanu bilješku sa predavanja. Uvijek mi pomogne da tim ispunim onu grozomornu bjelinu papira između dvije replike u koju stane početak režije. Utjecali ste na mene da oslobodim iz sebe strahove i pustim se intuiciji. Niko nije znao poput Vas najteže teorijske stvari sažeti u tako jednostavne i neponovljive rečenice.
Ne mogu Vam pisati opširno jer sam pred kraj premijere predstave u kojoj Vi igrate glavnu ulogu. Još jednom sam uživao u širini Vašeg duhovnog horizonta, muzici i slikarstvu koje ste voljeli, citatima pisaca koji su Vas inspirisali, idejama koje ste branili svojim životom – napisao je, između ostalog, Mustafić u pismu svom profesoru Kulenoviću.

Uloge u predstavi ostvarili su Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Vanja Đugum Matović, Helena Vuković, Belma Salkunić, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Emina Muftić, Dino Bajrović, Mak Čengić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Kaća Dorić, Mak Čengić, Dino Bajrović i Adnan Salihović.

Karte za premijerno izvođenje predstave su rasprodate, a repriza je najavljena za 3. mart.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.