open-navfaktor-logo
search
Projekti
Predstava "Ay, Carmela" postaje dio stalne izložbene postavke Historijskog muzeja BiH
"Ay, Carmela" jedna od najznačajnijih predstava u historiji bh. teatra postat će dio stalne postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH.
06.05.2022. u 10:34
get url
text

Predstava je nastala prema tekstu Jose Sanchis Sinisterra-e, u režiji Roberta Raponje, i produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR. U predstavi su igrali Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju  potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

To je emotivna hronika sjećanja na Španski građanski rat  i priča o glumačkom i ljubavnom paru Carmeli i Paulinu koji su u okupiranom selu primorani igrati predstavu za zarobljenike koje će fašisti sutradan strijeljati. Bolna iskustva rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) snažno odjekuju u ovoj univerzalnoj priči koja odaje počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.   

"Ay, Carmela"  je 21 godinu bila na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra, a uloge Carmele i Paulina  igrali su Selma Alispahić i Dragan Jovičić, od premijere koja je održana 19.3. 1999. godine pa do posljednje izvedbe 14. 9.2020.  "Ay, Carmela" je odigrana u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

 "Ay, Carmela" ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma. Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja u 20 sati  u Historijskom muzeju BiH zakazano je svečano otvaranje stalne izložbene postavke "Ay, Carmela"!

- Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave, te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan video snimak  koji će biti dostupan posjetiocima. Postavka je također usko vezana  sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana BiH  u Internacionalnim brigadama.  Jedan od učesnika,  Čedo Kapor, gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Jose Sanchis Sinisterra-om. "Ay, Carmela" nastavlja svoj život podsjećajući na snagu i značaj umjetnosti u borbi protiv svakog zla - istakli su iz SARTR-a.

 

                                                                                                    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.