open-navfaktor-logo
search
Kamerni teatar 55
Predstava "Bilo jednom na Brijunima" otvorit će sedmi festival "Dani Jurislava Korenića"
Predstava "Bilo jednom na Brijunima" Kokana Mladenovića otvorit će sedmi festival "Dani Jurislava Korenića" Kamernog teatra 55 u subotu, 16. decembra. 
05.12.2023. u 22:42
get url
text

Nastala u produkciji Bitef teatra i Joca Arta, predstava "Bilo jednom na Brijunima", van dokumentarističkih namjera, tematizira susret Josipa i Jovanke Broz sa Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor u vrijeme snimanja filma "Sutjeska". Ona nije hommage Jugoslaviji, ali jeste podsjetnik na vrijeme u kojem su se otvarala važna životna i umjetnička pitanja. Uz prepoznatljivo Mladenovićevo autorstvo, "Bilo jednom na Brijunima" podrazumijeva i vrhunsku glumačku podjelu koju čine Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković.

Druge festivalske večeri, umjesto na sceni matičnog teatra predstava (Pra)faust u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta bit će izvedena u sarajevskom Pozorištu mladih.

Baveći se najvećim iskušenjem – iskušenjem besmisla, ova predstava je, prema riječima njenog reditelja Borisa Liješčevića, komad o čežnji za životom. Istražujući odnos pozorišne iluzije i pozorišne stvarnosti, te odnos publike i predstave, (Pra)faust BDP-ov nam dovodi vrhunsku glumačku podjelu, među kojom su Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković.

- Uz napomenu da se ljubav i kontrola ne smiju miješati, te portretiranje jednog ženskog prijateljstva, koje kad je iskreno, podrazumijeva rijetku dragocjenost, ispričana je iznimno važna priča o različitim oblicima rodno uslovljenog nasilja u predstavi "Perzeide" Narodnog pozorišta Mostar. Baveći se čvrstim okovima patrijarhata koji uz izostanak prevencije i adekvatnog reagovanja institucija dovodi do femicida kojem kontinuirano svjedočimo, "Perzeide" nas vodi i do trauma nikada dovoljno ispričanih priča ratnog seksualnog nasilja, i sramote koja se preživjelim umjesto podrške nameće. Posebno pažnju u ovogodišnjoj festivalskoj selekciji zaslužuju Emina Kovačević-Podgorčević, autorica teksta i Karmen Obrdalj, rediteljica "Perzeide" koja je na festivalskom programu 18. decembra. Gordana Boban u ulozi Selme još jednom je potvrdila raskoš vlastitog talenta i glumačke posvećenosti uz istinsku partnersku igru sa Fatimom Kazazić Obad i Sašom Oručevićem u odličnim glumačkim kreacijama - istakli su iz Kamernog 55.

Zahvaljujući Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, na festivalsku pozornicu stiže predstava "Bogovi" u režiji dragog sarajevskog gosta, prije svega filmskog, a potom i pozorišnog reditelja Dalibora Matanića. Riječ je o njegovom autorskom projektu koji je motivisan filmom "Funny Games" Michaela Hanekea. Glavne uloge u "Bogovima" povjerene su Heleni Minić Matanić i Marku Cindriću koji će u okviru Dana "Jurislava Korenića" biti izvedeni 19. decembra.

Posljednja predstava koja je u takmičarskom programu planirana za 20. decembar nastala je u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske. Riječ je o "Usamljenom zapadu" u režiji Belinde Božičković koja u Sarajevo stiže s odličnim kritikama koje je prate od premijerne izvedbe. Zlatan Vidović i Danilo Kerkez tumače glavne uloge u komadu posvećenoj jednoj od najvažnijih tema življenja – oprostu.

Dan nakon završetka takmičarskog programa, 22. decembra, uz dodjele nagrada bit će u čast pobjednika izvedena jedna od najuspješnijih predstava Kamernog teatra 55 – "Sjećaš li se Dolly Bell".

Ovogodišnje festivalsko izdanje uključivaće i programske iskorake u edukacijskom i segmentu dodatnog približavanja glumice, glumaca i publike.

Reditelj Kokan Mladenović paralelno uz festivalski scenski program, vodit će glumačke radionice koje će pohađati mladi glumici i glumice iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te studenti i studentice različitih ciklusa studija glume. Programska novina je i "Studio 55" koji na scenu Kamernog donosi razgovore sa glumcima i glumicama pred publikom, što će biti dio redovne prakse ovog pozorišta i nakon završetka festivala.

U žiriju "Dana Jurislava Korenića" su rediteljica Lajla Kaikčija, glumac Mirvad Kurić, te književnik, glumac i reditelj Darko Cvijetić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.