open-navfaktor-logo
search
Pozorište
Predstava Huzur u petak premijerno pred mostarskom publikom
Premijerna izvedba predstave "Huzur" autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, održat će se u petak na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru.
05.02.2020. u 12:12
get url
text

"Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije. Rediteljica Alma Lapajne ističe kako je Huzur Martine Mlinarević dnevnik i bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koji počinje sa istinom.

-On je napisan sa puno bola, strasti, afirmacije i istine žene kao takve - rekla je Lapajne.

U predstavi igra osam glumaca, a rediteljica je dodala ekspresionistički video art film koji počinje od prve do zadnje minute, i to je deveti lik.

-Huzur ustvari nije stanje, Huzur je dinamičan proces traženja i to nam se događa čitav život. Osnovne linije gdje je postavljena aktualizacija su glavni lik je Martina kao junak, antijunak ili alterego ili kao glas naroda, otac koji potvrđuje kćerku u slobodi i doktor koji je bio veoma važan u toj priči jer on često u BiH ne može realizirati Hipokratovu zakletvu - pojasnila je Lapajne, uz napomenu kako ovaj proces nose glumci, jer oni na sceni progovaraju u položaju žene i antropologiji spola u BiH i na Balkanu.

Ajla Hamzić koja je utjelovila lik Martine Mlinarević na pozornici kaže kako je ponosna jer igra uloge jedne vrlo hrabre i snažne žene.

-Položaj žene je mnogo bolji nego što je to bilo prije. Međutim ono o čemu govori Martina je da treba da svoj glas pustimo još jače, da ga se ne bojimo. U toku mog odrastanja i u društvu često se čuju rečenice 'šuti' i pazi šta će narod reći. To su neke dvije stvari koje nas rate stalno u životu. Ona je hrabra i vrlo jasno i iskreno govori o tome kako se osjeća i zbog toga vrlo često dođe i do osude od društva. Njezina jedna karakteristika je da je sebična , ona prvenstveno voli samu sebe, ali ja smatram da ne možemo voljeti druge ljude ako ne volimo prije svega sami sebe. Njezina blizina smrti je stalno tjera u tu borbu za život. Prvenstveno njena kćerka je veliki motiv, njezina porodica i prijatelji. Ona vrlo iskreno i otvoreno daje svima svoje mišljenje i stav i na tome joj mnogi zamjeraju. Samim tim ona uživa u životu, ona se oslobodila - pojasnila je Hamzić.

Za Fatimu Kazazić Obad koja igra lik Marine Mlinarević u video artu, odnosno u filmskoj eksplikaciji kaže, ovaj proces je bio čaroban. Ističe kako je prvi put imala priliku raditi sa većim djelom ansambla te kako je oduševila njihova profesionalnost. Martina, koja je čvrsta i jaka Hercegovka, kao kamen tvrdi, stalno pliva između života i smrti, ali uspijeva ostati jaka i snažna i pobijediti na svoje načine.

-Ako barem jedna žena nakon ove predstave ode samovoljno na pregled i ispita svoje tijelo, mi smo uspjeli. Znam da će na predstavi biti žena i koje su pobijedile rak i koje u sebi nose rak a ne znaju. Ovo je tema i predstava koja se trebala desiti ne samo u ovom gradu, nego cijeloj državi - poručila je Kazazić Obad.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović ističe kako će predstava, ne samo u estetskom, umjetničkom i sadržajnom smislu, predstaviti jedan iskorak za repertoar Narodnog pozorišta Mostar, već će i kad su u pitanju gostovanja i prikazivanje van naše zemlje postaviti jedan novi standard. Na pitanje zašto se Narodno pozorište Mostar odlučilo na predstavu autorice Martine Mlinarević, direktor Mujkanović je istaknuo kako su razlozi u tome jer je ona autorica koja potencira da je zapravo nemoguće ugoditi svim slojevima društva i čitavoj zajednici.

-Ovo nije predstava o Martini, ovo nije predstava o njezinom društvenom i političkom angažman, već o njezinom angažmanu i borbi jedne žene s bolešću i svim onom što to prati. To što je ona kontroverzna ličnost nije bio razlog niti za, niti protiv da radimo predstavu, već su isključivo umjetnički i estetski razlozi sadržani u toj knjizi-poručio je Mujkanović. Umjetnički direktor Emir Spahić ističe kako se nada da će predstava imati barem upola smisla koliko je imala Martinina knjiga.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a glazbu Rambo Amadeus. Prva repriza predstave održat će se u subotu, 8. februara, nakon čega će izvedba biti održana 14. i 21. februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.