open-navfaktor-logo
search
Caligula
Predstava iz Ukrajine otvorit će 63. Internacionalni teatarski festival MESS
Predstava "Caligula" u produkciji Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko iz Kijeva otvorit će 63. Internacionalni teatarski festival MESS.
07.09.2023. u 16:26
get url
text

- Čast nam je da veliko djelo poput predstave "Caligula" otvara 63. izdanje Festivala, pogotovo što ova adaptacija dolazi iz zemlje koja je trenutno pod agresijom. Sama simbolika tematike teksta i okolnosti iz kojih dolazi ekipa predstave govori o važnosti teatarske umjetnosti, koja jeste i mora biti korektiv i u najtežim vremenima. To i jeste misija MESS-a, koji baštini iskustvo fenomena "teatra pod opsadom" i zbog toga se ponosimo što će naš Festival biti platforma za predstavljanje ukrajinskih umjetnika i umjetnica u ovom važnom historijskom trenutku - naveo je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Dramski tekst Alberta Camusa jedan je od najznačajnijih teatarskih komada 20. stoljeća. Režiju predstave "Caligula" potpisuje Ivan Uryvskyi, a u predstavi igraju neka od najvećih imena ukrajinske teatarske scene: Olekasndr Rudynskyi, Ksenia Basha, Olena Khokhlatkina, Akmal Hurezov i Roman Yasinovskyi. Ova drama govori o apsolutnoj moći jednog diktatora koja je predstavljena kao apsolutno zlo koje neizbježno vodi do ludila, haosa i smrti. To je priča o jednom krvožednom tiraninu iz davnina, čiju priču je Camus reinterpretirao u maniru egzistencijalizma. Tvorci ove predstave postavljaju pitanje: šta se desi s osobom koja za sebe misli da je Bog; šta se desi kada ta osoba smatra da ne postoji ni dobro ni zlo? Pri interpretaciji Camusove intelektualne drame, izbjegli su njeno dovođenje u bilo kakav historijski ili društveni kontekst. Međutim, izbijanje rata u Ukrajini promijenilo je određeno viđenje o putu rimskog cara – diktatora ka samouništenju. Možda sada, u savremenom, metalom obloženom prostoru, publika prepozna priču o modernom manijaku Kaliguli?

Takmičarski program 63. izdanja festivala MESS,  biti će objavljen sredinom septembra te će biti dostupan na internet stranici festivala www.mess.ba, dok će u narednom periodu također biti predstavljeni i prateći programi festivala. Učešće predstave na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS realizira se u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.