open-navfaktor-logo
search
Pozorište mladih Sarajevo
Predstava "Tigriček" slavi 50. rođendan
Lutkarska predstava "Tigriček", u režiji Jurislava Korenića, svoju premijeru imala je 1972. godine, i od tada je na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo. Uz promjene ansambla i obnove predstave, mladi tigrić Perica već 50 godina uči malu raju kako je ljubav jača od straha.
14.03.2022. u 17:19
get url
text

Autor teksta: Hana Januševska, adaptacija i prijevod: Ivan Šterpin, Muzika i režija: Jurislav Korenić, Likovna rješenje i izrada lutaka: Vaclav Havlik, Scenografija: Ivica Bilek i Dobrivoje Samardžić.

U prvoj podjeli 1972.godine igrali su: Amalija Diklić, Ante Hrkač, Abdulah Kečo, Meša Mustafić, Ivo Brnadić, Safet Hadžimehanović, Marija Marijašević, Renata Baruh, Ismet Žoljić, Irena Mulamuhić, Vera Habulin, Darija Švarc, Milena Matković, Jasna Vugić, Sabiha Mušović.

Danas u predstavi igraju: Alma Merunka, Ajla Cabrera, Anita Kajasa Memović, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Semir Krivić, Edin Avdagić.

- Kada predstava doživi 50 godina, ne može se ostati ravnodušan. Veliki i značajan dan za pozorište i za sve generacije koje su živjele zajedno sa našim Tigričekom. Pošto su sve generacije prije nas "održale" Tigričeka, naša je želja, ali i iskrena obaveza da nastavimo prenositi tu poruku narednim generacijama. Kako nam je cilj posljednje dvije godine obnova lutkarstva i lutkarske scene, pa smo od Tobije do Male noćne priče vidjeli savremeno lutkarstvo, Tigričekova dodatna vrijednost jeste što i svojevrstan pogled u prošlost, te nam donosi direktan uvid u estetiku i maštu naših velikih učitelja i lutkara. Iako je premijera predstave bila u novembru, davne 1972. godine, odlučili smo se da Tigričekov rođendan simbolično proslavimo na svjetski dan lutkarstva 21. marta – kazao je direktor Ismir Fazlić.

Predstavu možete pogledati u nedjelju, 20. marta, u 11 sati, i u ponedjeljak, 21. marta, u 18 sati. Sav prihod od ulaznica predstave u ponedjeljak, 21. marta, ide u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.