open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Predstavljena knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" novinara Šefke Hodžića
Knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" novinara i ratnog reportera "Oslobođenja" Šefke Hodžića predstavljena je danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.
23.12.2022. u 15:04
get url
text

Knjiga sadrži brojne tekstove što ih je Hodžić napisao kao novinar, ali i one nastale nezvanično u razgovoru sa Izetbegovićem.

Hodžić je pojasnio da je to priča ratnog reportera "Oslobođenja" o predsjedniku države i vrhovnom komandantu. Kaže da je o njemu počeo pisati pred rat u Bosni i Hercegovini pa sve do njegove smrti.

- Moje posljednje izvještavanje o njemu bilo je na dan njegove dženaze, kada sam dobio redakcijski zadatak - naglasio je Hodžić.

Tekstovi koji su objavljeni u knjizi obuhvatili su događaje na kojima je sretao Aliju Izetbegovića i o tome izvještavao.

- Zvanično Alija Izetbegović su moji radni zadaci, a nezvanično ono što sam pisao o njemu u svom dnevniku. Bilo je mnogo svečanosti na kojima je on govorio, a ja izvještavao. To je tek izbor tekstova koje sam objavio jer ima materijala za još jednu knjigu - naglasio je.

Precizira da nikad tokom novinarske karijere nije pratio Aliju Izetbegovića na putovanjima, a njegovi tekstovi su obično nastajali u neobičnim situacijama.

Knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" prati period od 1991. godine, a završava se smrću Alije Izetbegovića odnosno godinu kasnije kad je objavljena njegova knjiga "Tajna zvana Bosna". Sadrži i fotografije, uglavnom nastale uz tekstove Šefke Hodžića objavljene u listu "Oslobođenje".

Šefko Hodžić (1945) radio je kao novinar u mnogim redakcijama. Kao ratni reporter "Oslobođenja" Hodžić je, od 1992. do 1995. godine, objavio više stotina izvještaja i reportaža sa ratišta iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Snimio je i brojne ratne fotografije. Proglašen je ratnim reporterom za 1992. godinu, a 1996. dobio je Plaketu Armije RBiH - najviše armijsko priznanje za civile, te nagradu lista "Oslobođenje" - "30. avgust" za četverogodišnje izvještavanje sa bh. ratišta.

Do sada je objavio nekoliko knjiga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.