open-navfaktor-logo
search
Pozorište
Predstavom Lakonoga u čarobnoj šumi završeno Mostarsko ljeto
      U Pozorištu lutaka Mostar dječijom predstavom "Lakonoga u čarobnoj šumi" zatvorena je ovogodišnja kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto".
19.08.2018. u 20:00
get url
text
Detalj sa predstave Lakonoga u čarobnoj šumi

Prije početka predstave direktor Pozorišta lutaka Mostar, Edin Kmetaš poželio je dobrodošlicu prisutnima i najavio još bolje "Mostarsko ljeto 2019".

Predstava je urađena prema motivima priče "Stonoga i prijatelji" Fahrudina Kučuka, koji nam je otkrio gdje pronalazi ideje i inspiraciju.

- Živim već petnaestak godina taj dječiji svijet. Rekao bih da je u svima nama dijete, samo što mi odrasli ponekad zaboravimo na to dijete i radimo određene stvari koje nisu primjerene za opće dobro, a koje bi trebalo, ustvari, da radimo. Pronašao sam lijepi ventil u kojem mogu, uslovno rečeno, na povratne informacije od djece kroz moje pisanje i ove predstave koje su nastale po mojim tekstovima, imati osjećaj da nije ulazad, ni pisati, ni raditi predstave - kazao je Kučuk.

Predstava govori o grupi glumaca koji dolaze u novi grad da izvedu svoju predstavu. Djeci govore pravila lijepog ponašanja u pozorištu i onda počinje predstava o Lakonogoj koja se izgubi u šumi jer nije pazila, da se na vrijeme vrati kući.

- Ustvari, ovo je muzička basna. Oko 80 posto predstave je u pjevanju. Logično je kada radite predstavu za djecu da bi ona trebala da nosi neku pouku. U nas je centralni motiv ove predstave drugarstvo, obzirom da se radi o muzičkoj basni kroz likove životinja. Basna, kao teatarska forma, dozvoljava da se poigrate na način, te da zbilju i dešavanja kritikujete i korite, ali sve kroz dječiji način i mogućnost njihove percepcije. Osim tog centralnog dijela gdje je fokus na drugarstvu, imamo i niz scena koje edukuju i uče djecu i roditelje, kako se nositi sa ovim vremenom, i kako olakšati djeci mogućnost življenja u ovakvom jednom, rekao bih, teškom vremenu za djecu -poručio je Kučuk.

Predstavu je režirao Riad Ljutović, u kojoj igraju tri glumca. Armin Omerović koji glumi Lisca Dugonju, Andrea Aković u ulozi Stonoge Lakonoge i Filip Radovanović koji glumi Pauka Pepea.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.