open-navfaktor-logo
search
Predstava
Premijera u januaru 2024: Zeničko pozorište priprema "Medeju" grčkog pisca Euripida
Nakon četrdeset godina, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će ponovo biti postavljena predstava antičkog grčkog pisca Euripida "Medeja", u režiji Stevana Bodrože.
22.11.2023. u 15:00
get url
text

Prva premijerna izvedba predstave "Medeja" je izvedena 13. januara 1983. godine u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica. Bila je to 404. premijerna izvedba čiju je režiju potpisao Zoran Ristović.

Prema riječima reditelja Stevana Bodrože u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je počeo rad na Euripidovoj verziji "Medeje" i odlučeno je da se postavi u savremeno doba, ali je kazao da to nije teško, jer je Euripid pisao neobično moderno i time pokazao da je prvi evropski psiholog u dramaturgiji koji vrlo istančano analizira ljudsku psihu i potonuće ljudske psihe u patologiju.

Kako je kazao Bodroža, vrlo je uzbudljivo, ali i vrlo lako čuti rečenice antičke drame od glumaca i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te očekuje da će publika moći pogledati predstavu čije likove i sudbine će moći da razumije, a to je i glavni cilj predstave.

U predstavi igraju: Lana Delić, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Siniša Vidović, Sabina Kulenović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je Mehmed Porča, a saradnik za muziku Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave bit će zadužen Emir Fejzić.

Premijerna izvedba predstave je planirana za drugu polovinu januara 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.