open-navfaktor-logo
search
Baletna predstava
Premijera u NP Sarajevo: "Panta rhei", predstava o današnjem čovjeku koji pokušava pronaći sreću
Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa produkcijom premijernih naslova u ovoj umjetničkoj sezoni. U srijedu, 30. marta na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NP) premijerno će biti izvedena baletna predstava "Panta Rhei" za koju režiju i koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač.
23.03.2022. u 14:58
get url
text

- "Panta rhei" je baletski triptih zasnovan na neoklasičnom stilu i savremenom plesnom pokretu. Predstava govori o traganju današnjeg čovjeka za iskonskim vrednotama života i pokušaju pronalaska vlastite sreće. Pogubljen u mnoštvu sumnjivih informacija i pogrešnih putokaza on luta bespućima vlastite zablude. Čudnovate raskrsnice, magični putevi, paradoksalni izazovi "Novog doba", ostavljaju čovjeka samog u borbi da pronađe "svjetlo" i smisao svog postojanja. Inspirativna muzika kompozitora Ludovika Einaudija, Tonija Toplana i Svjetlane Bukvich, u koreografsko-režijskom konceptu donosi putovanje kroz vrijeme i to od nostalgične prošlosti, preko neizvjesne sadašnjosti, do tmurne budućnosti. I upravo taj vremeplov je ta nepovratna kategorija koja teče, prolazi pored nas, a da je često nismo ni svjesni sve do trenutka dok se ne pogledamo u ogledalo i vidimo naše sjenke iz prošlosti – kaže rediteljica i koreografkinja Belma Čečo Bakrač.

Autorsku ekipu, osim Belme Čečo Bakrač čine i već navedeni kompozitori i kompozitorica: Ludovico Enaudi, Toni Toplan i Svjetlana Bukvich. Kostimografiju potpisuje Amna Kunovac – Zekić. Scenografsko rješenje povjereno je Marijeli Hašimbegović.

U predstavi igraju solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i baletni ansambl.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.