open-navfaktor-logo
search
U 68.godini
Preminuo Franco Di Mare, italijanski novinar koji je usvojio siroče iz ratnog Sarajeva
Di Mare je prošle godine objavio da boluje od neizlječivog tumora, nastalog kao posljedica udisanja štetnog azbesta
AUTOR: Faktor
17.05.2024. u 19:15
get url
text
Di Mare sa usvojenom kćerkom Stellom
Di Mare sa usvojenom kćerkom Stellom
Franco Di Mare, italijanski novinar, reporter, dopisnik i poznato Rai-jevo lice, preminuo je danas u 68. godini, objavila je njegova porodica.
- Zagrljen ljubavlju supruge, kćeri, sestara i brata i naklonošću najbližih prijatelja, novinar Franco Di Mare preminuo je danas u Rimu - objavila je porodica.
Di Mare je prošle godine objavio da boluje od neizlječivog tumora, nastalog kao posljedica udisanja štetnog azbesta.
Njegovu novinarsku karijeru obilježili su izvještaji o ratu u Bosni i Hercegovini, ali ne samo to: Upravo je u Sarajevu upoznao kćer Stellu koja je tada imala nešto više od 10 mjeseci.
Upoznao ju je u sirotištu, a priču o tome napisao je u svojoj knjizi "Ne pitaj zašto", po kojoj je snimljen Rai-jev film "Anđeo Sarajeva". Također, posvetio je još jednu knjigu bosanskohercegovačkom ratu "Sanjperist i djevojčica", a u kojoj su ispričane strahote tog rata.
Novinar velike hrabrosti, Di Mare je godinama bio dopisnik mnogih "vrućih" područja svijeta.
Ali u Sarajevu je upoznao onu koja će kasnije postati njegova usvojena kćerka.
O usvajanju Stelle 2019. godine govorio je i sam novinar, gostujući u emisiji L'Ora Solare na TV2000.
- Otišao sam u sirotište jer ga je pogodila granata. Bila je sreća da je samo dvooje djece ranjeno tada.Među mnogo plave djece primijetio sam jednu sa tamnom kosom, ona je bila i jedina koja se smijala – rekao je Di Mare, te dodao:
- Podigao sam je, uhvatila se za moj vrat i to je bio početak velike priče.
68-godišnji novinar je svoju bolest povezao sa svojim brojnim izvještajima kao ratni dopisnik, posebno u bivšoj Jugoslaviji.
U svojoj knjizi piše: "Rat je bolest svijeta. Čim pukne, neposredan je uzrok beskonačnog bola, katastrofa i smrti. Ali ratovi nastavljaju uzimati žrtve čak i nakon što se završe. Tragičan primjer za to je 'Balkanski sindrom', duga serija bolesti uzrokovanih izlaganjem mecima sa osiromašenim uranijumom ili udisanjem čestica azbesta ispuštenih u zrak nakon razaranja zgrada i industrijskih kompleksa".
Njegova velika sposobnost pripovijedanja učinila ga je jednim od najomiljenijih voditelja na talijanskoj televiziji.
Bio je autor reportaža i dokumentarnih filmova o domaćem i međunarodnom organizovanom kriminalu.
Provodio je istraživanja i intervjuisao ličnosti iz svijeta politike kao što su Yasser Arafat, Tony Blair, Simon Peres, Condoleezza Rice i pisci poput Amosa Oza, Jorgea Amada, Eli Vizera...
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.