open-navfaktor-logo
search
Zemaljski muzej
Preživio tri rata, na današanji dan otvoren, ali i zatvoren, sada radi bez riješenog pravnog statusa
Muzej je osnovan u februaru 1888. godine, preživio je tri rata, pad carevine, višestruke promjene vlasti, a da pri tome niti jedanput nije bio zatvoren niti ugrožen na ovakav način u mirnodopsko vrijeme
04.10.2019. u 21:30
get url
text
Zemaljski muzej BiH. Najznačajnija kulturno-historijska institucija

Na današnji dan, 4. oktobra 1913. svečano, uz prisustvo poglavara Zemaljske vlade Oskara Potioreka, otvorena je današnja zgrada Zemaljskog muzeja BiH.

Podsjetimo, nakon više od dvije decenije nesređenog pravnog statusa i odsustva finansijske podrške države, na isti dan, 4. oktobra 2012. godine, Zemaljski muzej BiH je prvi put u 124 godine postojanja zatvoren za javnost, da bi dvije godine poslije, 15. septembra ponovo otvorio svoja vrata.

Muzej je osnovan u februaru 1888. godine, preživio je tri rata, pad carevine, višestruke promjene vlasti, a da pri tome niti jedanput nije bio zatvoren niti ugrožen na ovakav način u mirnodopsko vrijeme.
Od svog osnivanja pa sve do otvaranja za javnost 1913. godine, djelovanje i rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine odvijao se u zgradi Činovničkog penzionog fonda.

Bogaćenjem i širenjem muzejskih zbirki prostor u kojem je tada bio smješten postao je nedovoljan, pa su se naučne zbirke pohranjivale u privatnim i stambenim zgradama, obrtničkim radnjama i trgovinama. Pitanje deponiranja predmeta javilo se kao problem prvog reda. Nakon dužeg razmatranja predložen je projekat izgradnje monumentalne zgrade na lokaciji Glavne pošte. Zadatak izrade idejnog projekta muzejskog kompleksa pripao je tadašnjem uglednom građevinskom savjetniku Karlu Paržiku.

Na svom bogatom iskustvu i znanju Paržik gradi kompleks zgrada Zemaljskog muzeja, najzrelije ostavrenje ne samo u okviru svog opusa, već u cjelokupnoj arhitekuri austrougarskog perioda u Sarajevu. Tako je u ljeto 1913. godine potpuno dovršena izgradnja Zemaljskog muzeja kakavog poznajemo i danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.