open-navfaktor-logo
search
SARTR
"Ptero", savremena plesna predstva iz Zagreba gostuje u Sarajevu: Za život nam treba jato
Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" iz Sarajeva će u svojstvu koproducenta ugostiti savremenu plesnu predstavu iz Zagreba "Ptero" koja će biti izvedena u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u nedjelju, 22. oktobra, s početkom u 20 sati.
20.10.2023. u 20:43
get url
text

Kako kažu autori predstave, u materijalnom svijetu kojim smo okruženi, u nemogućnosti smo preživjeti sami, kao jedinka, kao "solo", potrebne su nam veze s drugim živim bićem kroz koje ćemo osjetiti sigurnost i povjerenje prema okolini. Potrebni su nam rituali kroz koje ćemo prepoznavati sebe i svoje. I ne samo nama, već svim živim bićima.

Jatom se naziva grupa životinja koje zajedno lete, noće, gnijezde se, sele, krećući se pritom vrlo sinhronizirano, gotovo ritualno. To su najčešće ptice, ali i šišmiši. Otud simbolika "ptera" - krila, pera ili dijela nalik krilu.

- Nadovezujući se na prethodni autorski rad nastavljamo istraživati percepcije, dinamike i vrste susreta između nas dvije, tražiti susrete bliskosti i saradnje, kao i tačke daljina i nerazumijevanja. Prihvaćanje drugog često mijenja nas same i u nama ostavlja važan trag. U tom odnosu, ponekad ono što nije rečeno biva bitnijim od izrečenog, ono što nije izvedeno postaje bitnije od izvedenog - kažu autorice Petra Chelfi i Petra Valentić, inače obje koreografkinje i savremene plesačice u predstavi.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.