open-navfaktor-logo
search
Poznati umjetnik
Retrospektivna izložba "Tragart" Adisa Lukača: Kakve sam tragove ostavio iza sebe
Likovni svijet kipara i slikara Adisa Lukača započeo je upisom u JU Srednju školu primjenjenih umjetnosti Sarajevo, gdje se više od dvije decenije vratio kao profesor na Odsjeku za kiparstvo, ali sada i izložbom, malom retrospektivom nazvanom simbolično "Tragart"
19.12.2023. u 10:30
get url
text

U galeriji škole predstavio je 40 radova. Izložba, čiji koncept je uradila direktorica škole Elma Alić Šobot, multimedijalnog je karaktera, i zastupljen je crtež, slika, kolaži i skulpture.

- Adis ima trajnu želju da humanizira, oplemenjuje svoje skulpture, slike i crteže, po uzoru na klasične majstore. Njegova djela predstavljaju uglavnom klasičnu interpretaciju ženskog tijela i portreta, gdje prevladava nota uma i duhovnosti. Adisovi radovi ne poznaju pesimizam, nego samo optimizam. Ovaj izuzetan umjetnik ima realizovane tri skulpture u javnom prostoru: Tvrtko Kotromanić (Tuzla), Mirza Delibašić (Sarajevo) i Ivan Goran Kovačić (Sarajevo). Učesnik je značajnih međunarodnih izložbi i kolonija - istakla je Alić Šobot. 

Izložba će biti postavljena do kraja januara 2024.godine, a posjetioci će je moći pogledati svim radnim danima od 9 do15 sati.

- Povratak na mjesto gdje sam prvi put imao samostalnu izložbu. Emocije i sjećanja naviru. Tada kao učenik, danas kao profesor. Izložba je retrospektivnog karaktera, radovi koji su nastajali posljednjih petnaestak godina sjedinili su se u jedan koncept. Tragart je palindrom-obrtaljka, i da riječi trag i art su podsjetnik na to kakve tragove ostavljamo iza sebe. Iako raspon od toliko godina postoji kontinuitet u tome za čim tragam. Tragajući ostavljam tragove - kazao je Lukač. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.