open-navfaktor-logo
search
Dani otvorenih vrata
Saburinu kuću za pet dana posjetilo više od 700 ljudi
Saburinu kuću, nacionalni spomenik iz 18. stoljeća kojeg je restaurirala i obnovila Općina Stari Grad, za pet dana posjetilo je više od 700 turista i domaćih gostiju, a među njima i gosti iz Japana, Francuske, Maroka, Iraka, Danske, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, Makedonije. Svi oni izrazili su oduševljenje kućom i njenom autentičnošću, te očuvanim sadržajima iz osmanskog perioda.
17.08.2018. u 14:28
get url
text

Najveće zanimanje izazivala je soba na spratu, takozvani čardak ćošak koji je posebno zanimljiva po očuvanim likovnim elementima na plafonu koji su prilikom restauracije ručno kistovima sanirani i oslikavani, a ti radovi su trajali skoro godinu. Posjetioci su se uglavnom zanimali za njihovo značenje i autentičnost, kao i za kaligrafske zapise iznad prozora gdje su ispisana Božija lijepa imena.

Općina Stari Grad organizirala je Dane otvorenih vrata Saburine kuće, od 13. do 17. augusta kako bi ovaj biser arhitekture osmanskog perioda približila građanima, ali i turistima kojih je u Sarajevu u ovom periodu godine najviše. Posebno raduje činjenica da je u posjetu Saburinoj kući došao veliki broj mladih ljudi iz Sarajeva koji su poželjeli naučiti nešto više o historiji i tradiciji.

Posjetioce je u organizovani obilazak kuće vodio kustos Rasim Ibrović koji im je kroz kratko izlaganje prenosio kulturu življenja osmanskog perioda. Po završetku obilaska, gosti su se, uz prigodno osvježenje, odmarali na kamariji – ljetnoj terasi, uz neizostavno fotografisanje u prekrasnom ambijentu ove kuće, te sa "domaćinima" koji su nosili replike begovskih nošnji.

Tokom Dana otvorenih vrata Saburine kuće zabilježeno je i nekoliko organizovanih posjeta, tako da su kuću obišli članovi Centra za promociju i unapređenje zdravlja, Centra za zdravo starenje Stari Grad i Centar, te mališani iz Centra "Brižne ruke".

Ovaj objekat, u današnjoj Mjesnoj zajednici Sumbuluša, sagrađen je kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom, i prije, a naročito tokom agresije na BiH znatno je stradao, a zahvaljujući Općini Stari Grad restauriran je i ponovo otvoren 2014. godine. Kuća je izvanredan i reprezentativan primjer tradicionalne stambene gradnje ili arhitekture u Bosni od 16. do kraja 19. stoljeća. Oni koji dođu u ovaj objekat mogu vidjeti muški dio Saburine kuće tzv. "selamluk", dok ženski više ne postoji, mada se jedan njegov dio, tzv. "haremluk" još može vidjeti u etnografskoj zbirci Zemaljskog muzeja gdje je prenesen početkom 20. stoljeća.

Saburina kuća se nakon restauracije koristi za prijeme, snimanja određenih programa, obavljanje vjenčanja i slično, dok će u narednom periodu Općina Stari Grad nastojati otvoriti kuću za organizovane posjete i obilaske u prisustvu kustosa. Svim mladencima koji požele da obave čin vjenčanja u Saburinoj kući ili snime editorijale, Općina Stari Grad će do kraja ovog mjeseca omogućiti specijalni popust za iznajmljivanje prostora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.