open-navfaktor-logo
search
"Stranci svuda"
Safet Zec predstavio svoja djela u paviljonu Venecije
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 22:27
get url
text
Safet Zec
Safet Zec
Najprestižnija svjetska umjetnička manifestacija Venecijansko bijenale (La Biennale di Venezia) svečano je otvoreno 20. aprila. Domaćin ove manifestacije, Grad Venecija, pozvao je akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca da predstavi svoja djela u paviljonu Venecije.
La Biennale di Venezia ove godine nosi slogan "Stranci svuda" i otvoreno je do 24. novembra 2024. godine.
Tokom otvaranja paviljona Venecije, pored ostalih, prisutnima se obratio i Safet Zec, rekavši da je i sam bio "stranac". Izrazio je zahvalnost najprije Udinama, koje su mu pružile šest godina gostoprimstva odmah nakon izbjeglištva iz Sarajeva, a potom Veneciji, u čije ime danas ima čast da se obrati široj italijanskoj i svjetskoj javnosti.
- Presretan sam što sam sa vama u ovom paviljonu. Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća u ovaj lijepi prostor, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem timu koji me je izabrao i vjerovao mi - rekao je Zec.
On je povodom izlaganja na bijenalu naslikao dvije velike slike na platnu.
Jedna predstavlja ženu sa djetetom i postavljeno je uz djela iz ciklusa posvećena ratnim tragedijama: Zagrljaj, Exodus i Molitva.
U nastavku postavke u zasebnoj prostoriji slikar je formirao svoj atelje pokazujući svakodnevnu radnu atmosferu i neke od najznačajnijih djela koja pripadaju njegovom raznolikom, bogatom opusu. U prostoriji ateljea je vidljivo druga i nezavršena slika na platnu sa ženskom figurom inspiriranom skulpturom Nike sa Samotrake.
Venecijanski paviljon, čiji je kustos Giovanna Zabotti i komesar Maurizio Carlin, nosi naziv "Kućni sekstant". U tom paviljonu, pored Safeta Zeca, prezentovana su djela još dva slikara, Pietra Ruffoa i Vittoria Marelle kao i pjesnika Franka Arminioa. di Venezia #safetzec 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.