open-navfaktor-logo
search
Podgorički korijeni
Sarajka Nela Krnić, UNICEF-ova uposlenica u Crnoj Gori, objavila poetski dnevnik "Kod 77"
Zbirka poezije "Kod 77" (poetski dnevnik) Nele Krnić bit će predstavljena u srijedu, 13. septembra 2023. godine, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu sa početkom u 20 sati.
08.09.2023. u 08:03
get url
text

Zbirka "Kod 77" je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja. 

- "Kod 77" plod je emocionalnih iskustava i refleksija o važnim egzistencijalnim temama, izazovan za tumačenje i interpretaciju. Autorica gradi vlastitu poetiku, koristi kondenzovan jezik, autentičan stil i ritam jezika da bi u slikovnom zapisu izrazila svoje razumijevanje svijeta. Posebno je posvećena svojim sjećanjima, rodnom gradu, povratku podgoričkim korijenima, otmjenošću koja vibrira njenim krvotokom, kao porodično nasljeđe i zavještanje. U njenom pjesničkom jeziku iskustvo ljubavi, plotsko i senzualno, ima istaknuto mjesto, ali i ljubav kao najšire stanje duha koje obuhvata porodicu, doživljene i mitske gradove, ispitivanjem i nostalgijom osobene senzualnosti. Umjetnost i život se prepliću, njeni duševni kodovi rezultiraju stihovima vanredne estetske vrijednosti, ali i čežnjivom nostalgijom prema izgubljenim ljubavima, gradovima, prostorima.

Pjesnikinja se poigrava riječima, vizuelizuje iskustva, pročišćava unutrašnju rezignaciju, srasta sa radosnim zvukom postojanja. Također, posebno važnim za poetski dar Nele Krnić čini se njena ženska osviješćenost, revolt prema rodnim stereotipima, ukazivanje na obuhvatnije ljudske vrijednosti. Njena poezija, stoga, kao i njeno pjesničko biće, nosi snagu i ranjivost, bol i plemenitost, uspijevajući da lako nađe put do čitalaca. Poezija je život uhvaćen stihovima, snoviđenje uhvaćeno maštom, iskustva uhvaćena u vječnu knjigu nezaborava, kojoj je Nela Krnić svojim pjesničkim prvijencem odista dala vrijedan prilog - piše u predgovoru dr. Sonje Tomović Šundić, filozofkinje, pjesnikinje, historičarke umjetnosti, redovne profesorice Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore. 

Nela Krnić je rođena 1977. godine u Sarajevu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva, a ovo je njena prva knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.