open-navfaktor-logo
search
Ugrožena egzistencija
Šehabović o transferu za institucije kulture: Muzej nije kafana, do kada će nas vlast kinjiti?
Povodom raspodjele novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH", nezadovoljni raspodjelom novca medijima su se jučer obratili čelnici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Historijskog muzeja i Umjetničke galerije BiH. 
27.07.2023. u 20:59
get url
text

VEZANI TEKST - Vlaisavljević odobrila Rukometnom savezu Herceg-Bosne 24.000 KM, a Plivačkom savezu FBiH 20 hiljada KM

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović izjavila je za Faktor kako većina novca iz transfera nije otišla na institucije kulture koje su od važnosti za BiH, već institucijama koje su na budžetima nižih nivoa vlasti i koje su finansijski osigurane za čitavu godinu.

Od Federalnog ministarstva kulture i sporta dobili su 40.000 KM, a godišnji budžet Muzeja je 300.000 KM.

Šehabović podsjeća kako je "Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH" nastao 2014. godine da bi se dodijelio Umjetničkog galeriji BiH, Historijskom  muzeju i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Danas poslije toliko godina, kaže Šehabović, transfer ne služi svojoj svrsi.

-  Ministarstvo kulture i sporta nas ne sufinansira ove godine, dođe nam kao malo bolji sponzor. Ne znam je li to ispravno jer se ne bavim pravom, ali etički je to iznevjeravanje odluke zbog koje taj transfer i postoji. Isto tako nije uredu to što je odluka objavljena nakon roka žalbe sa datumom koji je lažan. I to svi znaju, a niko ne može da dokaže - kaže direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Ipak, dodaje da niti jedna vlast do sada nije uspjela, ni oni koji žele da ruše zemlju, a ni oni koji tvrde da je žele graditi, riješiti ovo pitanje – "da nas se ne kinji, već da nam se dopusti da radimo svoj posao".

Šehabović ističe da im je itekako ugrožena egzistencija kao i plaće uposlenih.

- Muzeji nisu kafane. Dajemo sve od sebe da budmo što više samoodrživi i putem međunarodnih fondova. Radimo zadnjim svojim kapacitetima. Nećemo dozvoliti da nas zatvore - zaključuje Šehabović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.