open-navfaktor-logo
search
Koncert na Baščaršiji
"Sevdah za sva vremena" u Sarajevu: Sevdalinka je najbolje zaštićena u našim srcima
Uz orkestar pod upravom Damira Galijaševića, nastupilo je 25 estradnih ličnosti, članova udruženja estradnih radnika Kantona Sarajevo
07.06.2019. u 21:41
get url
text

Velikim koncertom "Sevdah za sva vremena", na Baščaršijskom trgu u Sarajevu, Udruženje "Promokultura" Art kuća sevdaha i Udruženje estradnih izvođača Kantona Sarajevo, obilježilo je 11. godišnjicu postojanja Art kuće sevdaha.

Uz orkestar pod upravom Damira Galijaševića, nastupilo je 25 estradnih ličnosti, članova udruženja estradnih radnika Kantona Sarajevo.

Armis Mašić, direktor Art kuće sevdaha, podsjetio je da je Kuća sevdaha otvorena 2008. godine. 

- Tu je 25 izvođača, velikana i majstora sevdaha i mladih nada sevdaha. Sevdalinka je jedan od temelja kulturne tradicije i baštine BiH. Narod koji ne njeguje svoju kulturnu tradiciju, njega i nema. Kultura je jedan od temelja naroda i postojanja naroda. Tako da je neupitno i jako bitno njegovati i čuvati to - poručio je Mašić.

{$galerijaFotografija}

Prema njegovim riječima, oni se trude da to čuvaju i prenose na mlade.  

Hasiba Agić, estradna umjetnica, izjavila je za AA da je sevdalinka, "stala na svoje noge". 

- Sa saznanjem da je nedavno bila skroz zabačena i neželjena, danas je pokazatelj da je mnogo tražena, voljena i željena. Ona je najbolje zaštićena u našim srcima. Ako je mi volimo, pazimo, njegujemo i pjevamo ona nikad umrijeti neće - poručila je Agić.

20190607_2_36789642_45126381.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.