open-navfaktor-logo
search
Drugi dan festivala
Slovo Gorčina: Bogat program okončan nastupom Bože Vreće koji je prisutne potakao na ples, ali i suze
Drugog dana festivala kulture "Slovo Gorčina" u Stocu u jutarnjim časovima svečano je otvorena izložba "Reject" bh. umjetnika, odnosno grafičara mlađe generacije, Denisa Haračića.
30.07.2023. u 11:53
get url
text
Božo Vrećo, Slovo Gorčina
Božo Vrećo, Slovo Gorčina

On je predstavio posjetiocima sve one važne elemente na kojima počiva njegov dosadašnji stvaralački opus. 

,,Slovo Gorčina” njeguje i tradiciju, historiju i na tom tragu fascinantan period bosanskog srednjovjekovlja prikazan je kroz izložbu Muzeja bosanskog srednjovjekovlja "Povelje bosanskih vladara i vlastelina". Ova značajna tema dodatno je obrađena na okruglom stolu "Naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja", a učesnici su bili dr. Erma Ramić – Kunić, dr. Enes Dedić i dr. Gorčin Dizdar. 

U okviru posebnog ciklusa "In memoriam" programa predstavljen je lik i djelo nedavno preminule književnice i profesorice Dubravke Ugrešić. O njoj su govorili spisateljica Lejla Kalamujić, urednica i književnica Kristina Ljevak, te književna teoretičarka i kritičarka Merima Omeragić, inače bliska prijateljica Ugrešićeve, s kojom je napisala knjigu "Brnjica za vještice".

Doprinos bosnistici, ali i novom čitanju Maka Dizdara, dala je profesorica Elmedina Maglajlija Hodžić svojom knjigom "Mak i bosnistika" koja je promovirana u okviru Festivala, a koju su predstavili Edim Šator, Mehmed Pargan i Gorčin Dizdar. S obzirom na međunarodni značaj, Festival je s velikim zadovoljstvom ugostio pisca savremene mađarske i srpske književnosti, koji živi u Novom Sadu, Laszla Vegela, a razgovor o književnosti, ali i životu, moderirali su Nedim Sejdinović i Nenad Rizvanović. 

Na nekropoli stećaka Radimlja dodijeljena je posebna festivalska nagrada "Prije svitanja", koja se naslanja na scenu iz istoimenog kultnog filma. Riječ kojom su se učesnici trebali inspirirati ove godine bila je – oblutak. Nagradu je dobila Zerina Čopra, a pohvaljen je Muhamed Hamo Elezović, poznati stolački pjesnik. 

Nakon dodjele nagrade, publika je uživala u obraćanju, osobenom smislu za humor, ali i pjesničkim crticama doajena, akademika Abdulaha Sidrana. Razgovor sa Sidranom moderirao je Gorčin Dizdar.

 

Skoro hiljadu posjetilaca pratilo nastup Bože Vreće

Na samom kraju festivalskog dana, nastupio je jedan od najboljih, najosobenijih i prepoznatljivih ambasadora sevdalinke, tradicionalne bosanske pjesme, Božo Vrećo, pred gotovo hiljadu posjetilaca na nekropoli stećaka Radimlja. Izvodeći autentičan, i kako je sam naglasio intiman repertoar prisutne je, među kamenim spavačima, potakao na ples, ali i suze. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.