open-navfaktor-logo
search
Sanski Most
Snimljene igrane scene za film ''Bošnjačka heroina - nana Fata Orlović''
Jučer su u Sanskom Mostu, u naselju Zdena, tačnije na lokalitetu napuštenog kamenoloma, rađeni dijelovi igranih scena (rekonstrukcija) za potrebe dokumentarnog filma radnog naslova ''Bošnjačka heroina - nana Fata Orlović''
24.09.2018. u 23:02
get url
text
Film o heroini Fati Orlović
Film o heroini Fati Orlović

Na snimanju je učestvovalo 15-tak glumaca i statista, kao i tehnička ekipa multimedijalnog servisa Exit Meda. Snimljeni su fragmenti stradanja nedužnih civila koji su 1995. godine svirepo ubijeni u srebreničkom genocidu.

Radi se o još jednom dokumentarnom filmu iz produkcije Exit Media, autora Enesa Hotića. Govori o sizifovskoj borbi i pravnom nonsensu utjelovljenom u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekt, koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

Ovo je reprezentativan primjer, koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosanskohercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa.

Scenarij filma potpisuje Nermin Spahić, a pokrovitelj ovog značajnog projekta je Savez bošnjačkih NVO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.