open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
Srbijanskog reditelja Pakovića nakon Zenice i u Mostaru prozivali da vrijeđa Bošnjake, on kaže da su to laži
Predstava "Oslobođeni Mostar" koju je po motivima romana "14. februar 1945." Dragana Markovine trebao režirati gost iz Srbije, Zlatko Paković, za sada je obustavljena. Konkretnije, zbog medijskih istupa reditelja, Narodno pozorište Mostar prekinulo je sa njim saradnju. 
06.02.2024. u 16:40
get url
text

VEZANI TEKST - Narodno pozorište Mostar odustalo od predstave "Oslobođeni Mostar"

Sve je počelo nakon što je u javnost dospjela informacija kako će se zbog vrijeđanja islama i Armije RBiH, predstava biti otkazana, te da će se tražiti novi reditelj, što je u objavama na društvenim mrežama nagovijestio i autor romana Dragan Markovina. 

Kako navodi portal Bljesak.info, koji se poziva na tekst "Oslobođeni Mostar", a koji su imali priliku pročitati, "u prvom dijelu predstave govori se o sukobima partizanske i ustaške ideologije u Mostaru kroz razgovore historijskih ličnosti, a u drugom se dijelu, kako ističu "kroz želju djevojke, razočarane u sistem nakon pogibije njenog oca u Armiji RBiH, da s islama pređe na katoličanstvo govori o aktualnim odnosima između Bošnjaka i Hrvata, ili i otvoreno kritizira ponašanje vjerske zajednice u društvu, ali i odnosima u samoj Islamskoj zajednici. Nižu se i ispovijesti silovanog pripadnika HVO-a i djevojke koja želi promijeniti vjeru koja luta od hodže do fratra". 

Na pitanje, da li su od predstave "Oslobođeni Mostar" odustali iz razloga što vrijeđa Bošnjake, kako su o tome izvještavali lokalni mediji u Mostaru, iz Narodnog pozorišta Mostar, koji su nosioci ovog koprodukcijskog projekta, odgovorili su da to nije istina. 

VEZANI TEKST - Šta je sporno u predstavi srbijanskog reditelja: Pokušava li Zlatko Paković na stub srama staviti Bošnjake?

- Ne. Rad na predstavi "Oslobođeni Mostar" i saradnja sa g. Pakovićem, nažalost, je obustavljena, kao što smo i naveli u zvaničnom saopćenju za medije zbog naknadnih i isključivih stavova reditelja o konceptu predstave koji jasno oslikavaju nedopustivo odstupanje od ugovornih obaveza proizašlih na temelju repertoarske politike i potreba pozorišnih kuća. Osim toga neistine sadržane u proizvoljnim medijskim istupima g. Pakovića,  doveli su do narušavanja poslovnih odnosa, ugleda pozorišnih kuća i gubitka povjerenja što je još jedan od razloga za donošenje ove odluke - napisali su za Faktor iz NP Mostar. 

U saopćenju koje pominju, a koje je Faktor objavio prošle sedmice, iz pozorišta su naveli i da odluka "o prekidu saradnje sa Pakovićem nije donesena lako, ali je bila neophodna da sačuvaju integritet i interese (tu se misli i na Mostarski teatar mladih i Pozorište lutaka op.a.).  Pitali smo ih da li ovim žele reći kako je Paković sve napravio zbog ličnih interesa/promocije, obzirom da su naveli kako su njegove tvrdnje "neutemeljene i imputirane", posebno u dijelu da su političke strukture urgirale.

- Mi ne možemo znati zbog čega je g. Paković proizvoljno istupio u medijima. Odgovorno tvrdimo da njegovi istupi nisu temeljeni na razgovorima sa producentima o nastavku rada na predstavi. Jednostavno, istih nije bilo do trenutka medijskog istupa g. Pakovića - odgovorili su iz NP Mostar.

Da li prekid saradnje sa Pakovićem znači i totalno obustavljanje predstave "Oslobođeni Mostar" ili će ipak realizirati ovaj projekat u saradnji sa drugim rediteljem?

- Postoji dobra volja i velika želja za realizacijom ovog projekta. Način i mogućnosti ćemo definisati u narednom periodu - istakli su iz mostarskog pozorišta. 

Paković, višestruko nagrađivani pozorišni reditelj, već je ranije izazvao buru svojim predstavama. Tako je predstavu "Grobnicu za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo", rađenu po motivima poezije Danila Kiša, koja je izvedena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Klub zeničkih intelektualaca okarakterisao kao negativnu, jer "na stub srama stavlja Bošnjake, BiH, državne institucije, Tužiteljstvo BiH, supruge šehida i žene koje nose hidžab". 

Beogradski reditelj, pojasnio je za Faktor ima li istine u medijskim natpisima koje smo istakli na početku ovog teksta.

- Uvredljivo je kad mene pitate da li ima istine u lažima o mojoj drami "Oslobođeni Mostar", kao da u njoj zaista vređam Boŝnjake, Armiju RBiH, islam... Cijeli moj dosadašnji rad podrazumijeva i raskrinkavanje nacionalista i nacionalizma, kapitalista i kapitalizma, klerikalizma i korumpiranih, neprosvjećenih vjerskih lidera. Znate li šta znači stvoriti predstavu o genocidu u Srebrenici, "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo"? Znate li šta znači napraviti predstavu "Vox dei, građanska neposlušnost", u kojoj se sudi aktuelnom predsjedniku Srbije? I tako dalje i tome slično - napisao je Zlatko i dodao:

- Kad sam dobio prošlog ljeta nagradu "Amra Prutina" za "umjetniĉku hrabrost", maslinu sam posadio u dvorištu mostarskog Memorijalnog centra palih boraca Armije BiH - podsjeća Paković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.