open-navfaktor-logo
search
BNP Zenica
Staljinistički pristupi u današnjoj BiH: "Grobnica za Borisa Davidoviča" premijerno 3. februara
Premijera predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo" prema motivima proze Danila Kiša, u režiji Zlatka Pakovića, planirana je za 3. februar s početkom u 19.30 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
02.02.2023. u 17:39
get url
text

U produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, reditelj predstave Zlatko Paković i glumci i glumica iz ansambla predstave Adis Mehanović, Saša Handžić, Banjamin Bajramović i Adna Kaknjo.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović na press konferenciji istakao je zadovoljstvo zbog ponovne saradnje sa rediteljem Pakovićem u zeničkom pozorištu. Kako je kazao, "ovo je 753. premijerna izvedba u zeničkom BNP-u, a dogovori za ovu predstavu su počeli čak prije pandemije, te se tako i ovaj naslov uklapa u repertoarsku politiku ove kuće koja zagovara da tematika predstava bude aktuelna, savremena i da skreće pažnju na anomalije sadašnjice".

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija je napomenula da je prvi put u zeničkom pozorištu "Grobnica za Borisa Davidoviča" bila izvedena prije četrdeset dvije godine.

- Dakako, ova predstava u savremenoj verziji i u režiji Zlatka Pakovića pokazuje društveno-politički angažovani teatar, koji je nesumnjivo intrigantan i provokativan, te sve nas poziva na preispitivanje - naglasila je Kaikčija.

Reditelj predstave Zlatko Paković istakao je da je "Danilo Kiš posljednji jugoslovenski pisac, a ujedno i svjetski pisac, upravo zbog zbirke pripovijetki "Grobnica za Borisa Davidoviča"."

Paković je istakao da se Kiš svojom prozom borio protiv staljinističkog upravljanja, a ova predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo" aktualizira i pokušava da pronađe staljinističke pristupe i upravljanja u današnjem društvu. Paković je ovom prilikom izjavio da je pokušavajući da "preispita današnje staljinističke pristupe došao do tužilaštva i da upravo kroz tu ustanovu preispituje današnje mrtvilo i korumpiranost društva".

Glumci i glumica iz predstave Adis Mehanović, Saša Handžić, Banjamin Bajramović i Adna Kaknjo kazali su da je "njihovo najveće nezadovoljstvo činjenica da u današnjem svijetu nisu mogli pronaći Borisa Davidoviča, jer su rijetki oni moralni primjeri ljudi koji su spremni žrtvovati sve zbog časti i pravde". Kako su naveli, ova predstava nas navodi da "preispitujemo društvo, ali i sebe sami, te temeljno pitanje vlastite slobode".

U predstavi osim njih igraju: Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić. Kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Damir Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.