open-navfaktor-logo
search
Historijski muzej BiH
Stećci kao inspiracija: Istraživanja Amerikanke Marian Wenzel pred publikom 18. maja
Ono čime je Marian Wenzel najviše zadužila bosanskohercegovačku nauku je katalog ukrasnih motiva na stećcima, plod dugogodišnjeg istraživanja i terenskog rada na nekropolama širom Bosne i Hercegovine
16.05.2019. u 18:31
get url
text
Marian Wenzel: Historičarka umjetnosti
Marian Wenzel: Historičarka umjetnosti

U subotu, 18. maja, u Historijskom muzeju BiH biti otvorena izložba “Zapis o Marian Wenzel“. Ova historičarka umjetnosti i umjetnica američkog porijekla je naučnu karijeru gradila u Velikoj Britaniji punih četrdeset godina, ostavivši iza sebe desetine napisanih djela koja svjedoče o različitim interesovanjima i širokom rasponu tema. Radoznalost duha i želja da što više sazna, čuje i vidi će je dovesti do Bosne i Hercegovine. U svijetu šarolikosti stanovništva, kultura, običaja i spomenika, Marian je otkrila stećke - nadgrobne spomenike koji će postati predmetom njenog interesovanja.

- Ono čime je Marian Wenzel najviše zadužila bosanskohercegovačku nauku je katalog ukrasnih motiva na stećcima, plod dugogodišnjeg istraživanja i terenskog rada na nekropolama širom Bosne i Hercegovine, koji danas predstavlja nezaobilazan materijal za istraživače srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Crteži, fotografije i dnevnici sa terena vrijedan su zapis ne samo o stećcima, nego i o ljudima i ovim prostorima šezdetih godina prošlog stoljeća. Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine započela je nova veza Marian Wenzel s Bosnom. Od tada počinje njena misija i kampanja zaštite ugroženog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kroz brojne apele svjetskoj javnosti – kazali su iz Historijskog muzeja BiH.

Marian Wenzel je ostavila Historijskom muzeju BiH na povjerenje vrijednu zbirku sastavljenu od arhive, spisa, fotografija. Muzejski tim je pripremio kutak koji će trajno biti posvećen Marian, kutak koji donosi historijske zapise o jednom vremenu i svijetu u kojem je kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine zauzimalo značajno mjesto. Izložba je nastala u sklopu projekta Sarajevo History Book - Guidelines for Women Heritage. Realizira ga Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Projekt je podržala Ambasada SAD u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.