open-navfaktor-logo
search
Tradicionalna manifestacija
Sutra počinje "Mostarsko ljeto", za publiku koncert "Sevdah uz saz"
AUTOR: Faktor
20.06.2024. u 19:03
get url
text
FOTO: Mostarsko ljeto
Svečano otvaranje Međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2024" bit će upriličeno sutra u Centru za kulturu Mostar, s početkom u 21 sat.
Nakon svečanosti otvaranja publika će imati priliku uživati u koncertu "Sevdah uz saz" na kojem će učestvovati istaknuti interpretatori sevdalinke Alma Subašić i Zanin Berbić.
Ovim putem Alma Subašić promovisat će novi album pod nazivom "Sevdah del Alma" u izdanju muzičke produkcije RTBiH, dok će Zanin Berbić promovisati album pod izdavačkom kućom "Gramofona" iz Sarajeva.
Program će moderirati glumac Armin Omerović, u kojem će predstaviti monologe i poeziju iz probranih djela "Hadžibega" koja opisuje bosanskog čovjeka, gradove i našu tradiciju na emotivan, dijelom i duhovit i nadasve originalan način.
Koncertom "Sevdah uz saz" cilj je istaknuti vrijednost i značaj kulturne baštine u procesu izgradnje snažnijeg društva, kroz promoviranje sevdalinke koja predstavlja jedinstveni narodni muzički izraz Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnja manifestacija "Mostarsko ljeto" bit će održana od 21. juna do 11. augusta, te će publici ponuditi više od 30 različitih kulturnih sadržaja.
Organizatori manifestacije su: Centar za kulturu Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar, Narodno pozorište u Mostaru i Pozorište lutaka u Mostaru.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.