open-navfaktor-logo
search
Uručene i nagrade
Svečano otvoreno 52. izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina" u Stocu
Festival kulture "Slovo Gorčina", pedeset i drugi po redu, u petak uvečer svečano je otvoren na nekropoli stećaka Radimlja, kod Stoca, uz prisustvo velikog broja zvanica iz svijeta kulture i umjetnosti, ali i građana, prijatelja festivala.
29.07.2023. u 12:14
get url
text
Festival Slovo Gorčina, otvaranje, Stolac
Festival Slovo Gorčina, otvaranje, Stolac

Ushićenje i radost su iskazali svi koji su kontinuirano i vrijedno radili na stvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala. Od velikog je značaja razvijati, ali i živjeti san bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara, snoviđenje koje datira još iz prošlog stoljeća, što su potvrdili u svom obraćanju prisutnima Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora i Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Autentična i simbolična muzika banjalučkog kompozitora Davida Mastikose pronijela se nekropolom, koju su među kamenim spavačima znalački, iskusno, hrabro i snažno izvodili Bartolomej Stanković na klaviru, Andrea Fisher na bass flauti, i Snježana Pavićević na alt flauti. Izuzetan doprinos atmosferi prve noći festivala dao je Mješoviti hor BKZ Preporod izvodeći neke od najpoznatijih pjesama, između ostalih i pjesmu "Modra rijeka".

Gost je bio i glumac Izudin Bajrović, koji je bio nositelj poetske riječi Maka Dizdara ove večeri.

Dodijeljena je i nagrada "Mak Dizdar" najboljim pjesnicima za 2023. godinu. U ime stručnog žirija obratio se Nenad Rizvanović koji je istakao važnost konkursa, brojnost i kvalitet pristiglih rukopisa, te pozvao pisce da i u godinama koje dolaze šalju svoje rukopise. Prvu nagradu dobila je spisateljica iz Splita Luca Kozina za zbirku poezije "Žena duh i njena soba".

Rizvanović je istakao da je riječ o vrhunskoj poeziji, koja je stilski, tehnički i tematski utemeljena. Kozina je izrazila zahvalnost i privilegiju što je dobitnica ovog značajnog priznanja.

Nakon dodjele nagrade, publika je prisustvovala razgovoru s istaknutim bh. pjesnikom, inače predsjednikom PEN Centra BiH, Asmirom Kujovićem, koji je moderirala Kristina Ljevak. Pjesnik je govorio o svom stvaralačkom hronotopu, ratnim zbivanjima, te utjecajima istih na njegov identitet, ali i spisateljsku zrelost. Nadalje, govorio je o aktuelnom stanju u kulturi i u kojem se pravcu ona razvija.

Festival se nastavlja danas i traje sve do 30. jula, a kompletan program može se pogledati na https://program.slovogorcina.ba/.

Organizatori su objavili da pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u Stocu tokom drugog i trećeg dana festivala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.