open-navfaktor-logo
search
Putovanja
"The First Kings of Europe": Zemaljski muzej predstavio vrijedne eksponate na izložbi u Americi
Izložba "The First Kings of Europe" u kojoj je učestvovao Zemaljski muzej BiH svečano je otvorena u Field Museum u Chicagu. Izložba je postavljena na 7.500 metara kvadratnih i sadrži stotine arheoloških predmeta iz bronzanog, bakrenog i željenog doba koji se čuvaju u muzejskim kolekcijama centralne Evrope i Balkana.
04.04.2023. u 22:27
get url
text

Cilj projekta je bio istražiti i kroz izložbu predstaviti razvoj političke hijerarhije navedenog regiona, način na koji su rana poljoprivredna naselja prerasla u kneževine, kraljevstva i monarhije.

Na izložbi učestvuje 24 muzeja i instituta iz centralne Evrope i sa Balkana.

- Zemaljski muzej je jedna od tih 24 institucije čiji je arheološki materijal predstavljen javnosti Sjeverne Amerike i ostalim posjetiocima. Iz Bosne i Hercegovine, iz prethistorijske kolekcije Odjeljenja za arheologiju poslali smo 13 predmeta brončanodobne i željeznodobne provenijencije koji su datirani od najranije 7. stoljeća do 4. stoljeća prije nove ere. Predmeti koji su odabrani odražavaju društenu moć i status pojedinca unutar prvih zajednica ovog prostora. Od ukupnog broja ustupljenih predmeta izdvajamo in situ grobnu cjelinu ženske osobe sa vrlo bogatim prilozima koja je arheološki iskopana 1902. godine na lokalitetu Donja Dolina kod Bosanske Gradiške. Grob pripada jednoj relativno mladoj osobi, vjerovatno djevojčici od 12 godina, koja je po broju i vrsti grobnih priloga pripadala vrlo uticajnoj zajednici. Ostali eksponati potiču sa lokaliteta kao što je Ribić kod Bihaća i Glasinac Ilijak kod Sarajeva. Naši eksponati našli su se na istoj izložbi u rangu sa nekima od najreprezentativnijih arheoloških otkrića u Evropi kao što su najstariji zlatni predmeti poznati kao "Varna treasure", a koji se datira oko 6,000 godina p.n.e.
Ovom izložbom arheološko naslijeđe Bosne i Hercegovine istakunto je u rang svjetske arheološke naučne javnosti, što navedeni material i jeste - istakli su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena do 28. januara 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.