open-navfaktor-logo
search
ULUBiH
Tradicionalna umjetnička manifestacija: "Trešnjeva nedjelja" 4. juna u Počitelju
Tradicionalna manifestacija Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), "Trešnjeva nedjelja", ove godine bit će upriličena 4. juna u čarobnom Počitelju.
03.06.2023. u 13:58
get url
text

Ova manifestacija privlači umjetnike i ljubitelje likovnih, scenskih i muzičkih umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, te će kao i uvijek oplemeniti i uljepšati svakodnevnicu ovog znamenitog i specifično atraktivnog "kamenog dragulja", kako su pjesnici nazivali Počitelj.

- Program manifestacije počinje u 12 sati, a dočekat ćemo vas s prigodnim koktelom i ukusnim počiteljskim trešnjama. U 13 sati moći ćete uživati u performansu umjetnice Džejlane Pašić Karaman i Natalije Salihović sa studentima Akademije likovnih umjetnosti smjera slikarstvo završne godine. Također, nastupit će hor "Osmijeh" i generacija, izvodeći tradicionalne pjesme o trešnjama. Bit će organizirana i nagradna igra za ljubitelje umjetnosti, u obliku kratkog kursa crtanja. Naš program također uključuje i nastupe poznatih muzičara iz Hercegovine, koji će nas očarati zvucima klarineta, klavijatura i gitare. Enver Čaušević, česti gost naših manifestacija, svojim izvedbama će vas dirnuti i oduševiti - istakli su iz ULUBiH - a. 

Naravno, manifestacija ne bi bila potpuna bez prisustva umjetnika, historičara umjetnosti, pjesnika, glumaca te javnih i političkih ličnosti.

- Imat ćete priliku pogledati izložbu umjetničkih djela u prostorijama Divanhane i Male galerije. Izložba će sadržavati tridesetak radova umjetnika koji su stvorili umjetničke slike prije najmanje dvadeset godina. U organizaciji nam pomažu Udruženje građana Počitelj i sami žitelji Počitelja. Tokom cijelog događaja bit će poslužene počiteljske trešnje, jagode, domaći sokovi, likeri i vina. Izvedba kompletnog programa "Trešnjeve nedjelje" trajat će do kasnih poslijepodnevnih sati, pružajući vam nezaboravno iskustvo - poručili su iz ULUBiH-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.