open-navfaktor-logo
search
Duhovne kompozicije
Tradicionalnim Božićnim koncertom u NP Sarajevo "Prosvjeta" obilježila 120. godišnjicu rada
Tradicionalnim Božićnim koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo, Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" večeras je upotpunilo obilježavanje 120. godišnjice rada tog društva.
05.01.2023. u 20:45
get url
text
Prosvjeta, Božićni koncert
Prosvjeta, Božićni koncert

Predsjednik Društva Nedeljko Masleša prethodno je ocijenio da "Prosvjeta" ovim koncertom doprinosi raznolikosti i posebnosti kulturnih događanja u Sarajevu.

- Kultura je naša osnovna misija, onu koju su utemeljili naši osnivači. Mi idemo tim tragom i tim pravcem. Vjerujemo da je kultura bogatstvo koje pripada svima, koje ne bi trebalo da se dijeli, nego, naprotiv, da se dopunjavamo, da njegujemo ono što je oduvijek bilo na ovim prostorima, a to je međusobno razumijevanje, uvažavanje i poštovanje - poručio je Masleša.

U okviru obilježavanja 120 godina od osnivanja "Prosvjete" organizirane su brojne manifestacije, održana je svečana akademija, a vrh obilježavanja je večerašnji Božićni koncert koji se tradicionalno organizira u čast velikog hrišćanskog praznika Božića.

Pred punom dvoranom Narodnog pozorišta Kamerni ansambl "Teodor Romanić" - Prosvjeta izveo je nekoliko tradicionalnih duhovnih kompozicija, među kojima su i djela Rahmanjinova.

Na koncertu je također nastupila i etno grupa "Trag" iz Banje Luke, kao i ženski Abraševićev hor "Ogrlica od bisera" iz Beograda.

Brojni gosti koncerta i prijatelji "Prosvjete" uživali su u izvedbama, etno i tradicionalnim kompozicijama: "Bogorodice djevo", "Mjesečina", "Roždetstvo tvoje", "Ajde Jano", "Vrbice, vrbo zelena", "Aman đevojko"...

Prihod od ulaznica i ove godine odlazi u "Prosvjetin" Fond za stipendiranje učenika širom BiH.

Pravoslavni vjernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post koji traje od 28. novembra do 6. januara. Posljednji dan prije Božića i ujedno posljednji dan posta je Badnji dan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.