open-navfaktor-logo
search
Studio Teatar
U Banjoj Luci se snima dokumentarc "Bez glasa" o nasilju nad ženama
U Banjoj Luci je počelo snimanje dokumentarno-igranog filma "Bez glasa", autora Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića. Film "Bez glasa" nastaje u produkciji Studio Teatra, a u okviru projekta "Prekinite šutnju, ne okrećite glavu!Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost" koji je podržala Američka ambasada u BiH.
14.10.2021. u 10:04
get url
text

Snimanje filma će trajati do polovine novembra, a kroz dokumentarno-igranu formu govori o problemu porodičnog nasilja nad ženama u bosanskohercegovačkom društvu. Cilj filma je da pokaže kako je pitanje nasilja nad ženama prvorazredni društveni problem i da se tiče svih nas, a ne samo osoba koje su preživjele tu vrstu nasilja.

Autentične ispovijesti preživjelih, rekonstrukcije događaja i oslikavanje svakodnevnice na platnu samo su neki fragmenti koje će publika imati priliku da vidi u decembru kada je planirana premijera filma. Također, film će prikazati i više od dvadeset televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, s ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama u društvu.

U narednim danima igrane i dokumentarne scene za film "Bez glasa" će se snimati na području Zenice, Banja Luke, Busovače i Bihaća. U igranom dijelu filma će se pojaviti prepoznatljiva lica filmske i pozorišne scene u Bosni i Hercegovini. U  proces nastajanja filma uključene su i organizacije "Medica" Zenica, "Udružene žene" Banja Luka, "Sigurno mjesto" Zavidovići, "Žene sa Une" Bihać, "Vive Žene" Tuzla i mnoge druge koje će timu Studio Teatra angažovanom na izradi filma pružiti stručnu i savjetodavnu ulogu o problematici nasilja nad ženama - nasilja u porodici.

Režiju za film potpisuju Mirza Begović koji je i autor scenarija za igrani dio filma, te Nusmir Muharemović koji je i producent filma. Autor muzike je Ernad Bihorac, a za tehničku realizaciju filma zadužen je "AmfiTeatar".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.