open-navfaktor-logo
search
U Lazaretima
"U čast Dubrovniku" - izložba slavnog bosanskog umjetnika Mersada Berbera otvara se 27. septembra
Izložba "U čast Dubrovniku" (Hommage to Dubrovnik) bosanskog slavnog umjetnika Mersada Berbera, bit će izložena u impozantnim i restauriranim Lazaretima.   
16.09.2023. u 07:50
get url
text

Svečano otvorenje planirano je za 27. septembar s početkom u 19 sati, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i "Dubrovačke baštine". Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, otvorit će izložbu. 

Ira Berber, članica uprave Fondacije "Mersad Berber"

- Iznimna nam je čast najaviti grandioznu izložbu maestra Mersada Berbera u Dubrovnik, u gradu za koji je bio izuzetno vezan i koji mu je predstavljao vječnu inspiraciju. Grad iznimne ljepote, povijesti, arhitekture, umjetnosti, igre svjetlosti, te najljepše pozicije na Mediteranu. Među mnogobrojnim hommage'ima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommage'a dubrovačkom velikanu Vlahi Bukovcu - kazala je za Faktor Ira Berber, članica uprave Fondacije "Mersad Berber".

Na izložbi će biti predstavljena odabrana djela iz ciklusa Dubrovačkih flora, Hommage Vlahi Bukovcu, Ratni dnevnik, te premijerno predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa "Osman", pozorišne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine. 

 

- Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba. U svom atelieru u Lozici kraj Dubrovnika naslikana su mnogobrojna djela koja se baziraju na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju. Premijerno će biti nekoliko odabranih djela prezentirana iz ciklusa ratni dnevnik. Naime, manje je poznato da je  Berber uplovio sa prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik. Kroz Berberov Ratni dnevnik može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima, kao što je oslikao svoju veliku bol i empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni Hercegovini - ističe Ira.

Podsjeća da Fondacija "Mersad Berber" već duži period želi da Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentira veliki opus maestra Berbera, koji do sada nije viđen.

- Kroz saradnju sa gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo da dođe do realizacije ove izložbe koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima. Radujemo se nadolazećoj izložbi i očekujemo veliki broj posjetitelja. Fondacija "Mersad Berber" kontinuirano radi na očuvanju lika i djela, te daljnjoj promociji slikareve ostavštine - naglasila je Ira. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.