open-navfaktor-logo
search
Događaji
U dubrovačkim Lazeratima otvorena izložba bosanskog slikara Mersada Berbera
U prisustvu brojnih zvanica, u srijedu navečer, u dubrovačkim Lazaretima otvorena je izložba "U čast Dubrovniku - Hommage to Dubrovnik" bosanskog umjetnika Mersada Berbera, javlja Anadolija.
29.09.2023. u 10:44
get url
text

Izložbu istaknutog slikara i grafičara u Dubrovnik dovodi Fondacija "Mersad Berber", pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine. Berberovi se radovi danas nalaze u brojnim svjetskim muzejima, a cilj Fondacije je očuvanje maestralne zbirke umjetničkih djela likovnog virtuoza.

Posjetitelji će sve do 23. oktobra imati priliku pogledati najljepša i najimpozantnija djela velikog umjetnika, bazirana na tematici Dubrovnika: grada kojeg je toliko volio i gdje su nastali neki od najznačajnijih radova.

 

Ira Berber, direktorica Fondacije "Mersad Berber", pozvala je publiku da uživa u Berberovim čarima slikarstva. Istakla je da je Dubrovnik smatrao svojim trećim domom, uz Zagreb i Sarajevo.

- U ratni Dubrovnik došao je s prvim humanitarnim konvojem i krenuo slikati. Osjetio je patnju grada kojeg je volio na tolike načine, njegovu povijest, arhitekturu, ljepotu - istakla je Ira Berber.

Na otvorenju izložbe govorila su i dva posebna gosta - Terence Rodrigues, jedan od bivših direktora londonske aukcijske kuće Christie's, ujedno i počasni član Fondacije "Mersad Berber" te historičar umjetnosti, Dubrovčanin Antun Karaman.

 

- Nije bio sklon apstraktnoj umjetnosti niti su ga privlačili minimalizam ili pop-art. Mersad Berber stvorio je lični stil koji se može nazvati polifonijskim jer se stvara dojam da se radi o nekoliko slika koje se slažu jedna preko druge - rekao je Rodrigues i poručio da bi likovni velikan sigurno bio sretan kada bi znao da su njegova djela izložena u Lazaretima.

Posebno su bile dirljive riječi historičara Antuna Karamana, kada je umjetnost koju je Berber zagovarao opisao kao "umjetnost srca".

- S obzirom na to da sam sarađivao s njim više od 30 godina, stekao sam zaista iznimna iskustva. Nisam previše sklon javnim istupima, ali kada me Ensar Berber pitao bih li rekao par riječi na otvorenju, rado sam prihvatio. Ne samo zato što je Berber izuzetan umjetnik, nego i jer je bio izuzetan čovjek - naglasio je.

Okupljene je, u ime Grada Dubrovnika, pozdravila Katarina Doršner.

- Dubrovnik nikada neće zaboraviti da je gospodin Mersad Berber u najtežim danima došao u grad. To je bilo rano doba kad nije bilo lagano doći, a konvoj kojim je došao podario je Dubrovčanima osjećaj da će sloboda ipak doći - kazala je Doršner.

Izložba u Lazaretima podijeljena je na tri dijela: radovi iz ciklusa dubrovačkih Flora, hommage Vlahu Bukovcu i jedan specijalni segment za izložbu u Lazaretima, ciklus ratnih dnevnika. Publika u Dubrovniku na otvorenju je imala priliku i premijerno prisustvovati predstavljanju kulise iz Gundulićevog epa "Osman" pozorišne predstave HNK u Zagrebu iz 1993. godine.

 

Izložba "U čast Dubrovniku" vrijedna je više od 1,5 miliona eura.

- Jedno je novčani iznos, a drugo je vrijednost slika koje posjetitelji imaju priliku vidjeti u Lazaretima. One nisu na prodaju, niti će ikada biti. Uvijek će ih baštiniti Fondacija "Mersad Berber", a djela su jedino vidljiva kroz izložbe koje organiziramo - istakla je Ira Berber.

Iz Fondacije već dugo žele predstaviti Berberova djela pa se kraj septembra pokazao idealnim, baš kao i izbor kulise: veličanstveni i restaurirani Lazareti. Kao dio Dubrovačke baštine smješteni su u samom srcu Dubrovnika, a jedina su sačuvana karantenska građevina u evropskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a. Berberova "U čast Dubrovniku" potvrđuje kako su Lazareti izvrsni za izložbe, ali i razna druga društvena događanja.

 

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 23. oktobra.

Najdominantniji i najintenzivniji period slikarskog puta Mersada Berbera bio je dok je oslikavao osmanlijsku Bosnu, što možemo vidjeti kroz njegov veliki opus koji se kreće od 60-ih godina prošlog stoljeća pa skoro do kraja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.