open-navfaktor-logo
search
Fondacija Mak Dizdar
U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba 3D stećaka
Izložba "Stećak 3D", u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, otvorena je u Historijskom muzeju Bosne o Hercegovine.
29.05.2021. u 18:04
get url
text

Gorčin Dizdar iz Fondacije Mak Dizdar naveo je da se na izložbi može pogledati 15 3D modela stećaka s različitih lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

- To ima velik značaj najprije za proučavanje stećaka. Sada širom svijeta naučnici mogu pristupiti, pogledati precizan prikaz objekata koji su često teško pristupačni. Nadamo se i da ćemo približiti stećke, naše kulturno naslijeđa i širem stanovništvu, prije svega mladim ljudima - kazao je Dizdar.

On se također osvrnuo na činjenicu da se, iako su stećci upisani u UNESCO listu kulturne baštine, još uvijek o njima ne vodi dovoljno računa.

- Većina lokaliteta je i neobilježena i nezazaštićena. Velika ironija je da se mi svi kao i u svemu nacionalno volimo svađati kome to pripada. A niko se ne brine i to pred našim očima propada -smatra Dizdar.

Virtuelni prikaz stećaka je kreirao Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru je zaslužan za izradu 3D printova.

Izložba je upriličena u okviru projekta "StećAR: Enhanced Vision of Stećak", koji ima za cilj povezivanje mladih iz Bosne i Hercegovine kroz zajedničke aktivnosti i rad na proučavanju, zaštiti i promociji stećaka, kulturnog naslijeđa svih građana Bosne i Hercegovine.

Na web stranici VIDEO, koja je također kreirana u okviru ovog projekta, mogu se pronaći fotografije, osnovni i GPS podaci o preko 200 nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Projekt provodi Fondacija Mak Dizdar, zahvaljujući podršci projekta BHRI koji implementira Međunarodna organizacija za migracije u BiH, a finansijski podržava misija USAID-a.

Izložba će biti otvorena svaki dan do srijede, 2. juna, a nakon Sarajeva gostovat će u Zenici, Zvorniku, Mostaru, Banjoj Luci i Stocu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.