open-navfaktor-logo
search
Izložba 20. oktobra
U Historijskom muzeju: Podsjećanje na pojedince koji su rekli "ne" ratu u BiH
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u srijedu 20. oktobra sa početkom u 18 sati, svečano će biti otvorena izložba "Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992-1995."
17.10.2021. u 07:45
get url
text

- Dok je za većinu ljudi u Evropi rat u Bosni i Hercegovini bio samo TV događaj, istovremeno, hiljade pojedinaca odlučili su da ne žele ostati samo posmatrači. Mnogi su bili odlučni u namjeri da djeluju. Podrška i mobilizacija solidarnosti imala je različite oblike i nije bila ograničena samo na profesionalne organizacije za pomoć. Uključivala je obične građane, neformalne grupe, nevladine organizacije, gradove i umjetnike. Realizirala se kroz pomoć bosanskim izbjeglicama koje su stigle u druge evropske zemlje, prikupljanje i transport hrane, lijekova i opreme u Sarajevo i ostale dijelove BiH, i / ili organiziranje demonstracija, sastanaka, informativnih kampanja u cilju mobiliziranja sugrađana i vršenja pritiska na vlastite vlade da promijene politiku prema BiH. Ove inicijative bile su heterogena mobilizacija, kombinacija humanitarnog i građanskog angažmana, često u bliskoj interakciji s onima u Sarajevu i BiH, koji su bili uključeni u građansku, kulturnu i intelektualnu odbranu bosanskog načina života - istakli su iz Historijskog muzeja.

Cilj izložbe je pružiti historijski pregled ovih mobilizacija u Evropi, koje su manje poznat aspekt rata u Bosni i Hercegovini. U izložbi su predstavljeni različiti oblici inicijativa, koji su ilustrirani kroz konkretne primjere. Osim toga, izložba želi potaknuti razmišljanje o ključnom pitanju sadašnjosti: Šta podrazumijevamo pod solidarnošću? Činimo li dovoljno da pokažemo solidarnost s drugima?

Izložbu će otvoriti Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, i Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini.

Izložba je projekat Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Memory Labom, koju su podržali Goethe institut Bosna i Hercegovina i Francuski institut Bosna i Hercegovina, a realizuje se u sklopu Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.